Eastman Kodak schrapt komende drie jaar tot 15.000 banen

(tijd-nieuwslijn/belga) - De Amerikaanse beeldvormingsgroep Eastman Kodak heeft plannen om maximaal 15.000 arbeidsplaatsen te laten verdwijnen in de komende drie jaar. De groep wil op deze manier de winstgevendheid nieuw leven inblazen. De Belgische afdelingen worden waarschijnlijk niet getroffen, luidt het bij Kodak Benelux.

foto belga: Een digitaal fototoestel van Kodak.

Het concern meldt dat het 20 procent van het totale werknemersbestand of 15.000 arbeidsplaatsen wenst te schrappen. Het bedrijf houdt voor de grootscheepse reorganisatie rekening met een last van 1,3 tot 1,7 miljard dollar.

Bij Kodak in België werken 350 mensen, verspreid over de hoofdzetel in Zaventem en het ontwikkelingslab in Oostende. Volgens André De Kerpel, directeur-generaal van Kodak in België en Nederland, sneuvelen er hier geen jobs. 'De aangekondigde herstructurering werd niet land per land gedetailleerd, want zo'n plan bestaat nog niet, maar ik heb het gevoel dat België niet betrokken is'. De Kerpel verwijst naar de recente kostenbesparingen die de groep in de Benelux doorvoerde. 'Onze ontwikkelingslaboratoria werden recent op een site geconcentreerd. We zijn ook al lang bezig met het beheersen van de kosten, wat anderen nog niet hebben gedaan'.

De herstructurering past in het strategisch plan van Kodak om de groei en rentabiliteit van het bedrijf op te krikken, door zich te concentreren op digitale fotografie en beeldvorming. Het vertrek van 15.000 personeelsleden zou het bedrijf tegen 2007 1 miljard dollar besparing opleveren.

Vorige week kondigde Eastman Kodak nog aan niet langer traditionele camera's te verkopen in de VS, Canada en West-Europa. De beslissing heeft te maken met het toenemende succes van de digitale camera's. Voor het eerst worden in de VS meer digitale dan gewone camera's verkocht. Kodak was de eerste om meer dan 100 jaar geleden de eerste camera voor het grote publiek op de markt te brengen.

Donderdag pakte Kodak ook uit met dalende financiële resultaten. In het laatste kwartaal van 2003 zakte de winst van de groep tot 19 miljoen dollar, tegen 113 miljoen in dezelfde periode het jaar voordien. De verkoop steeg wel met 10 procent tot 3,78 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud