'eBay praat met Microsoft en Yahoo over alliantie tegen Google'

(tijd) - Het Amerikaanse on-lineveilingbedrijf eBay praat met zowel internetzoekrobot Yahoo! als met softwaregigant Microsoft over een mogelijke samenwerking tegen het internetbedrijf Google. Dat meldt The Wall Street Journal vrijdag op zijn website.

eBay zou de gesprekken met Yahoo! en Microsoft vorig jaar hebben opgestart. eBay zou er bij een eventueel akkoord voor kunnen kiezen zijn advertentiebudget voor Microsoft of Yahoo! op te krikken of die bedrijven toegang te verlenen tot zijn enorme klantenbestand. Welke bedragen er met een eventuele deal zijn gemoeid is niet bekend. Het is ook niet duidelijk of de technologiebedrijven zouden praten over een mogelijke overname van aandelen.

eBay, dat lange tijd samenwerkte met Google, startte de gesprekken nadat de aanhoudende groei van de internetzoekrobot een bedreiging begon te vormen voor de on-lineveilingsite. Zo raakte in 2005 bekend dat Google werkte aan een betaaldienst voor surfers, wat erg doet denken aan de PayPal-service van eBay. Later op het jaar kwam de zoekrobot dan nog met GoogleBase,een gratis databank die gebruikers kunnen aanvullen met eigen informatie of zoekertjes. Dat systeem concurreert rechtstreeks met de on-lineveilingpagina's op eBay. Bovendien begon Google geleidelijk aan ook werknemers weg te halen bij eBay.

Volgens The Wall Street Journal zou Google intussen de banden met eBay weer proberen aan te halen met andere voorstellen, onder meer over internetreclame. Een eventuele deal met eBay zou volgens waarnemers bijzonder lucratief zijn voor zowel Google, Microsoft als Yahoo!. De bevoorrechte partner van eBay zal waarschijnlijk immers het alleenrecht krijgen te adverteren op de miljoenen veilingpagina's die eBay rijk is. Bovendien is de kans groot eBay ook de toegang zal verlenen tot zijn enorme klantenbestand. Dat zou Microsoft en Yahoo! onder meer in staat stellen hun on-lineverkoopsstrategie meer op punt te stellen.

Maar of er ooit een samenwerkingsakkoord komt tussen eBay en Microsoft, Yahoo! of Google, is allerminst zeker. Volgens The Wall Street Journal bestaat er geen termijn waarbinnen de onderhandelingen moeten zijn afgerond en kunnen de gesprekken nog steeds mislukken. eBay werkt nu al samen met deze drie technologiegroepen, en wil niet riskeren een van deze contacten kwijt te spelen.

Bij eBay zelf weigert men elk commentaar. Het on-lineveilinghuis nuanceert ook de berichten over de zware concurrentiestrijd met Google. 'Als je ziet hoe snel het internet verandert, hoeft het niet te verrassen dat de grens tussen samenwerking en concurrentie nogal onduidelijk wordt', reageert eBay-woordvoerder Chris Donlay in The Wall Street Journal. Ook bij Google, Yahoo! en Microsoft wenste men niet te reageren op het bericht.

Foto: Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud