Econocom boekt nipte nettowinst in 1e jaarhelft

De informaticadienstengroep Econocom heeft over de eerste zes maanden van 2006 een nipt positief nettoresultaat geboekt van EUR 0,1 miljoen. Een jaar eerder boekte de groep nog EUR 5,2 miljoen nettowinst.

(tijd) De groep stelt zijn verwachting voor het volledige jaar licht neerwaarts bij, met een verwacht bedrijfsresultaat 'in lijn' met dat van vorig jaar, waar eerder een lichte stijging werd voorspeld. Dat meldt Econocom in een persbericht.Econocom maakte eind juli al voorlopige cijfers bekend, waaruit bleek dat de omzet in de eerste jaarhelft met 2,7% groeide tot EUR 281,7 miljoen. Het bedrijfsresultaat verzwakte met bijna 60% van EUR 8,2 miljoen vorig jaar tot EUR 3,4 miljoen.

De forse daling van het bedrijfsresultaat is in hoofdzaak te wijten aan de achteruitgang bij de leasingactiviteiten (Financial Services), de grootste divisie van de groep, waar het bedrijfsresultaat afnam van EUR 5,1 miljoen tot EUR 1,9 miljoen.Verder woog de nieuwe telecomtak voor EUR 0,8 miljoen negatief op het bedrijfsresultaat, tegen een positieve bijdrage van EUR 0,3 miljoen een jaar eerder. Ontwikkelingsinvesteringen wogen op de winstgevendheid, al werden er in juni maatregelen getroffen. Econocom belooft dat de divisie over het hele jaar opnieuw winstgevend te zijn.Ten slotte leed het in september 2005 overgenomen A2Z een negatieve bijdrage van EUR 1,5 miljoen (op een omzet van EUR 1,6 miljoen), door 'een trager dan voorziene start'. Afgelopen zomer voerde Econocom een reorganisatie door bij A2Z om de dochter vanaf augustus opnieuw winstgevend te maken.

De groep boekte daarom een eenmalig verlies van EUR 1,5 miljoen na het stopzetten in juni van het Franse filiaal van A2Z.Op omzetvlak ging de leasingdivisie niet achteruit. Het verkoopcijfer groeide er van EUR 120,2 miljoen tot EUR 124 miljoen. De productafdeling (Products & Solutions) zag de omzet eveneens licht stijgen, van EUR 97,2 miljoen tot EUR 98,9 miljoen, en bij de beheersdiensten (Managed Services) daalde de omzet van EUR 49,4 miljoen tot EUR 47,5 miljoen. Bij de telecomdivisie, de divisie waar Econocom een strategische groeipool van wil maken, steeg de omzet van EUR 7,5 naar EUR 9,7 miljoen.Econocom blijft erbij tegen 2007 een operationele winstmarge te behalen van 5%. De afgelopen zes maanden bedroeg die marge nog 1,2%.

Om de rentabiliteit op te krikken, blijft Econocom zich richten op de groei in de telecommarkt. Verder werd het verkoopsteam bij Financial Services met 17 mensen of met 20% uitgebreid. Volgens Econocom zal deze investering vanaf 2007 zijn vruchten afwerpen. Ten slotte wil Econocom bij grote internationale ondernemingen al haar diensten geintegreerd aanbieden.Op 11 september gaat de openbare offerte voor de stopzetting van Econocoms beursnotering in Parijs van start. De groep maakte eerder al bekend voortaan enkel nog op de Brusselse beurs genoteerd te willen staan. Econocom verwacht voor 2006 een bedrijfsresultaat 'in lijn' met dat van 2005. Bij de publicaite van de voorlopige halfjaarcijfers, eind juli, sprak de groep nog van een 'lichte stijging' van de bedrijfsresultaat.

'De moeilijkheden die we ondervonden tijdens de eerste jaarhelft betreffen slechts 5% van het activiteitenvolume, en alle maatregelen werden genomen en toegepast om deze op te lossen.' Volgens Econocom zullen de activiteiten van Telecom en van A2Z Belgie vanaf het derde kwartaal winstgevend zijn.In het kader van het aandeleninkoopprogramma had Econocom eind juni 2,33% van het eigen kapitaal in handen.Maarten Vanhove maarten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud