Eegalease en Consumentenbond in kort geding tegen Dexia

(tijd/tijd-nieuwslijn) - De stichting Eegalease en de Nederlandse Consumentenbond spannen een kort geding in tegen Dexia. De Frans-Belgische financiële groep zou namelijk door blijven gaan met de incassoprocedures tegen Legiolease-beleggers die hun schulden niet kunnen terugbetalen. De zaak komt op 7 december voor bij de Amsterdamse rechtbank.

Dexia gaf reeds eerder aan dat het niet van plan was in te gaan op het verzoek van Eegalease. Eegalease overkoepelt de belangen van de partners van Legiolease-beleggers. Legiolease was een zogenaamd aandelenleaseproduct, waarmee men kon beleggen met geleend geld. Dergelijke producten waren erg populair toen het erg goed ging met de aandelenmarkten, maar door de beurscrisis van de afgelopen jaren zagen veel beleggers zich niet langer in staat hun schulden terug te betalen.

Eegalease stelt dat een aandelenlease een huurkoop is waarbij de handtekening van de partner vereist is. In augustus oordeelde een Amsterdamse kantonrechter dat Eegalease geen collectieve claim tegen Dexia kan voeren maar dat in 3 individuele gevallen wel een handtekening vereist was. De rechter zei dat de Legiolease contracten in die drie gevallen hierdoor nietig waren.

Toch gaat Dexia verder met de incassoprocedures bij Legioleaseklanten van wie hun contract afloopt en die een restschuld moeten betalen. Hun aandelen waren bij het aflopen van het leasecontract immers minder waard dan de lening die ze waren aangegaan om die aandelen te kopen. Eegalease en de Consumentenbond vinden dat Dexia die incassoprocedure moet staken aangezien de rechter Dexia volgens hen in het ongelijk stelde.

Dexia verdedigde zich tegen die uitspraak door te verwijzen naar twee andere rechters die Dexia in gelijke omstandigheden wel gelijk gaf. Beide vereningingen gaan nu een kort geding aanspannen dat op 7 december voorkomt. Bij de Stichting Eegalease zijn bijna 19.000 mensen aangesloten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud