Een spaarpot voor uw oogappel

Spaart u ook voor uw kinderen? Prima, dan kunnen ze later rekenen op een mooi appeltje voor de dorst. Maar misschien ruilt u hun klassieke spaarboekje toch maar beter in voor een rendabeler spaarproduct.

We doen het bijna allemaal. Sparen voor de kinderen, is een diep ingewortelde gewoonte in ons land van nijvere spaarders. Maar spijtig genoeg doen we het meestal niet op de meest rendabele manier. De klassieke spaarrekening is nog altijd favoriet nummer één wanneer het over kindersparen gaat. Qua rendement, hinkt het spaarboekje echter ver achterop.

Laten we even de cijfers spreken. Stort u elke maand 25 euro op het spaarboekje van uw kinderen, dan kunnen zij na achttien jaar rekenen op een kapitaal van ongeveer 7.100 euro bij een gemiddelde spaarboekrente van 3 procent. Kiest u voor diezelfde 25 euro elke maand een aandelenbelegging, dan mag uw kind na achttien jaar rekenen op een spaarpot van ongeveer 12.000 euro. Dat resultaat wordt behaald wanneer de beurs een gemiddeld rendement van 8 procent per jaar kent.

Hoewel de meeste aandelenbeleggingen het er de voorbije periode heel wat slechter vanaf brachten, blijft een rendement van 8 procent als langetermijngemiddelde best realistisch, wijzen de statistieken uit. Sterker nog: wie ondanks het barre beursklimaat systematisch, maand na maand, voor een vast bedrag in aandelen blijft beleggen, zal wellicht zelfs meer verdienen. Want kijkt u over enkele jaren terug naar de aandelen die u vandaag heeft gekocht, tegen abnormaal sterk gedaald koersen, dan zal u waarschijnlijk vaststellen dat die meer hebben opgebracht dan 8 procent per jaar. Als u systematisch blijft beleggen, in goede en slechte tijden, dan zorgen de aankopen die u heeft gedaan in periodes als vandaag ervoor dat uw gemiddelde rendementen nog met enkele procenten wordt opgekrikt. Maar dat extra rendement is natuurlijk alleen voor langetermijnbeleggers weggelegd.

Concreet nu: hoe begint u eraan om voor uw kinderen in aandelen te beleggen? Want aandelen kopen met 25 euro per maand is niet eenvoudig. Koopt u elke maand één aandeel, dat u voor dat bedrag kan krijgen, dan betaalt u zich blauw aan kosten. En bovendien zal het dan lang duren voor u een mooi gediversifieerde portefeuille heeft. Niet interessant dus.

Sparen via aandelenfondsen is wel mogelijk, zelfs bij relatief kleine maandbedragen. Bij een aantal banken (BBL, Dexia,...) kan u alles via het spaarboekje laten verlopen. U stort elke maand wat u wil op het spaarboekje, en zodra een bepaalde drempel wordt overschreden, wordt het tegoed automatisch overgeheveld naar een beleggingsfonds van uw keuze. Gaat dat bij uw bank niet automatisch, dan is dat nog geen ramp. U kan natuurlijk ook zelf een oogje in het zeil houden. En zodra u merkt dat het tegoed voldoende aangegroeid is, plaatst u zelf een order om een deelbewijs te kopen van het beleggingsfonds dat u heeft geselecteerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud