Egemin diept beursplannen weer op

(tijd) - Het Belgische automatiseringsbedrijf Egemin wil in 2008 naar de beurs. 'Tegen dan is onze conversie achter de rug en hebben we het juiste technologische profiel', zegt gedelegeerd bestuurder Donald Pans in De Tijd. 'Dan is het tijd voor expansie. Het is mijn droom om dan geld op te halen op de beurs.'

Egemin, bekend van de automatisering van benzinestations en de ontwikkeling van Bancontact/MrCash-terminals, had in 2000 plannen om binnen vijf jaar naar de beurs te gaan. Door het slechte investeringsklimaat - de naweeën van Lernout & Hauspie en Real Software - werden die opgeborgen.

De afgelopen vijf jaar werkte Egemin koortsachtig aan de reconversie van zijn activiteiten. Nu worden de beursplannen opnieuw uit de kast gehaald. Egemin gaf vorige maand een eerste aanzet met de verkoop van een deel van zijn 'klassieke' technologie, de industriele elektrotechniek, aan de Belgische sectorgenoot GACS. Een volledige verkoop wordt niet uitgesloten.

Egemin kiest resoluut voor hooggespecialiseerde nicheproducten zoals mobiele robotten, automatiseringsystemen voor distributiecentra, postsorteercentra en bloemenveilingen en traceersystemen voor de voeding- en farmasector.

'Sinds de management buy-out van eind 1999 werkten we hard aan een nieuw profiel', legt Donald Pans uit. 'Hadden we enkel blijven investeren in klassieke automatisering, dan bestonden we niet meer of waren we een appendix van multinationals als Stork of ABB. Onze productontwikkeling is achter de rug. Dit jaar gaan we break-even draaien. In 2006 is de reorganisatie achter de rug. Tegen eind 2007, begin 2008 willen we hoofdzakelijk werken met eigen producten. Dan moeten we groeien, marktaandeel kopen. Daarvoor is geld nodig. Hoeveel, kan ik niet zeggen. Daarvoor is het te vroeg. Het is mijn droom om tegen 2008 geld op te halen op de beurs. Het management beslist natuurlijk niet alleen over een beursgang. Ook onze financiële partners Ackermans & van Haaren, Mercator en KBC, die samen 67 procent hebben, moeten akkoord gaan.'

Egemin biedt 550 mensen werk en boekte vorig jaar een omzet van 80 miljoen euro. Tegen 2008 mikt het bedrijf op een omzet van 110 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud