Electrabel en ACEA richten joint venture op

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische elektriciteitsproducent Electrabel heeft donderdag een protocolakkoord ondertekend met ACEA voor de oprichting van een joint venture in het energiedomein. ACEA is de belangrijkste gemeentelijke elektriciteitsdistributeur van Italië. ACEA is vooral actief in Rome en heeft 1,5 miljoen klanten.

Het samenwerkingsverband situeert zich op het vlak van elektriciteitsproductie en verkoop aan vrije klanten evenals op dat van energiecoordinatie en trading. De structuur van de joint venture omvat vier ondernemingen: de holding, een productie-onderneming, een verkooponderneming en een tradingvennootschap.

Electrabel krijgt 70% van de productiemaatschappij, 50% van de tradingmaatschappij en 40% van de verkoopmaatschappij. In de holding participeert Electrabel voor 40% en Acea voor 60%.

De globale initiële investering bedraagt EUR 305 miljoen. Electrabel neemt daarvan EUR 200 miljoen voor zijn rekening. In een tweede fase zal nog een investering volgen van EUR 180 miljoen. Daarvan neemt Electrabel 40% voor zijn rekening.

Via de alliantie met ACEA wil Electrabel van Italië zijn derde markt maken, na de Benelux en Frankrijk. Dat zei gedelegeerd bestuurder Willy Bosmans op een persconferentie waarop de joint venture met ACEA werd aangekondigd.

ACEA ontstond als stadsbedrijf van de stad Rome. In 1999 werd 49% van de aandelen van het bedrijf naar de beurs van Milaan gebracht. ACEA nam in 2001 ongeveer 50% van het elektriciteitsnet van Rome over van Enel, de belangrijkste elektriciteitsproducent van Italie. ACEA leverde vorig jaar 8 TWh elektriciteit aan 1,5 miljoen klanten. De groep is ook de belangrijkste leverancier van water in Italie met 6,5 miljoen klanten. Elders in de wereld levert ze nog water aan 3 miljoen klanten. ACEA haalde in 2001 een nettowinst van EUR 49 miljoen op een omzet van EUR 1,1 miljard.

ACEA koos voor Electrabel na een lange selectieprocedure, waarbij er uiteindelijk 3 kandidaten overbleven: Electrabel, RWE en Endesa. Volgens Nunzio Silvestro, CEO van de verkoopsorganisatie van ACEA, zal de joint venture zich in eerste instantie richten op expansie in Centraal- en Zuid-Italie. Daar groeit het elektriciteitsverbruik jaarlijks met 3 a 4%, terwijl het gemiddelde groeipercentage voor heel Italie slechts 2,4% bedraagt.

Bij de oprichting wordt in de joint venture enkel de productiecapaciteit van 370 MW ingebracht van ACEA. Die bestaat uit 230 MW thermische centrales en 140 MW waterkrachtcentrales. Daarnaast heeft ACEA nog projecten voor 2.250 MW thermische centrales en 188 MW windenergie.

Electrabel van zijn kant start eind dit jaar met de bouw van een STEG-centrale in Voghera (Noord-Italie) met een vermogen van 400 MW. Voor drie andere projecten van STEG-centrales van 400 MW werden intussen vergunningen aangevraagd. Daarnaast worden nog vijf andere projecten van 400 MW voorbereid. Gedelegeerd bestuurder Willy Bosmans gaat ervan uit dat Electrabel in de komende jaren 5 a 6 projecten in Italie kan realiseren met een gezamenlijk vermogen van 2000-2400 MW.

Electrabel en ACEA zullen ook een gezamenlijk bod uitbrengen op Interpower, een dochter van Enel, waarvoor de procedure tot verkoop onlangs werd gestart. Tegen het einde van het jaar moet daarover een besluit vallen. Maar Willy Bosmans drukte er op dat Electrabel bij zijn strategie blijft om geen overdreven prijzen voor overnames te betalen.

Silvestro van zijn kant vulde aan dat de joint venture van ACEA en Electrabel een van de vier a vijf grote spelers wil worden op de Italiaanse elektriciteitsmarkt, als die de komende jaren wordt geliberaliseerd.

Italie is de vierde elektriciteitsmarkt in Europa, na Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het jaarlijks elektriciteitsverbruik bedraagt 300 TWh, 12% van de totale elektriciteitsvraag in Europa. Omdat heel wat capaciteit aan vervanging toe is, is er ruimte voor de bouw van nieuwe centrales.

Naast Italie mikt Electrabel op Spanje en Portugal als vierde markt. "Daar is er een grote groei van de vraag naar elektriciteit en een tekort aan capaciteit", zei Bosmans. Electrabel onderzoekt momenteel diverse mogelijkheden om in Spanje een positie te kunnen innemen.

Herman Dhollander

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud