Electrabel: gesprek over ontbinding productiesamenwerking SPE op laat pitje

(tijd-nieuwslijn) - De onderhandelingen tussen Electrabel en SPE over de ontbinding van hun stroomproductiesamenwerking slepen aan, maar stevenen vooralsnog niet op een mislukking af.

Electrabel en SPE hadden afgesproken de gesprekken tegen het jaareinde af te ronden, maar dat is volgens SPE-woordvoerder Luc de Busschere niet gelukt. SPE hoopt nu op een akkoord tegen 31 januari; Electrabel wil zich niet meer vastpinnen op een datum.

De Belgische regulator van de elektriciteits- en gasmarkt, de Creg, diende in november bij de Raad voor de Mededinging en de Europese Commissie klacht in tegen het productieakkoord Electrabel/SPE, omdat dit neerkomt op een monopolie. Electrabel en SPE onderhandelen al 2 jaar over een ontbinding. Vooral SPE, dat voor 10% in handen is van EdF, is voorstander van een stopzetting van de samenwerking. EdF heeft zich geengageerd om, eens dat gebeurd is, zijn belang in SPE op te trekken tot 49%.

De zaak ligt moeilijker voor Electrabel, dat een ontbinding lijkt te koppelen aan een oplossing voor de zogenaamde ECS-dossiers. Het gaat hier om de overheveling van de stroomverkoop van intercommunales naar Electrabel Customer Solutions. De Raad voor de Mededinging heeft eind november drie Waalse gemengde intercommunales verboden om zo'n transfer van de stroomverkoop door te voeren. Ook andere dossiers liggen moeilijk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud