Electrabel: keiharde garanties voor overstap personeel naar Telenet

(tijd-nieuwslijn) - Het personeel van Electrabel dat bij de overname van de kabelnetten door Telenet mee zal overstappen, hoeft zich wezenlijk geen zorgen te maken. Er zijn keiharde garanties ingebouwd voor het behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden. Bovendien stappen de 504 werknemers pas over wanneer de deal met Callahan en alle betrokken partijen rond is. Dat zegt woordvoerster Françoise Vanthemsche van Electrabel.

Zij reageert daarmee op een bericht in de weekendeditie van De Standaard over toenemende ongerustheid bij de 504 werknemers. Volgens de vakbonden zou de actiebereidheid heel groot zijn geworden. De meeste werknemers die aangesloten zijn bij de socialistische elektriciteitsvakbond Gazelco, zouden zelfs prompt weigeren over te stappen naar "een zieltogend bedrijf". Hun ongerustheid heeft dus alles te maken met de aanhoudende financiële problemen bij Telenet.

Vanuit het oogpunt van Electrabel is zo'n overstap nochtans de logica zelve, meent Vanthemsche. De kabelactiviteit die nu wordt verzorgd samen met de gemengde intercommunales, is geen kernactiviteit van de elektriciteitsmaatschappij. Net op die kerntaken - verkoop, productie, trading en transport van elektriciteit - wil Electrabel zich meer toespitsen, kwestie van sterker te staan in een geliberaliseerde markt. Het personeel dat instaat voor het onderhoud en het beheer van de kabelnetten voor radio- en televisiedistributie op het Vlaamse grondgebied, zal na de verkoop van de kabelnetten aan Telenet binnen Electrabel geen opdracht meer hebben en dus is het logisch dat zij, "mits een heleboel voorwaarden", mee overstappen naar Telenet, legt Vanthemsche uit. Zij beklemtoont dat dit pas gebeurt "na de closing van de deal" en wanneer alle voorwaarden vervuld zijn.

In het allerslechtste geval, wanneer de Telenet-deal toch niet zou doorgaan, blijft alles zoals het is en blijven dus ook de 504 werknemers bij Electrabel, zegt Vanthemsche. Zij voegt er onmiddellijk aan toe dat Electrabel er het volste vertrouwen in heeft dat de verkoop van de kabelnetten aan Telenet slaagt.

Overigens heeft Electrabel beslist voor 5% aandeelhouder te worden in Electrabel. "Die beslissing is ingegeven door de bekommernis om het personeel: wij willen dat onze mensen overstappen naar een bedrijf met toekomst", klinkt het.

Volgens Vanthemsche is de kabel momenteel voor Electrabel een rendabele activiteit. Bij verkoop valt die return weg, maar daar staat tegenover dat Electrabel wel een meerwaarde zal realiseren op de verkoop. Welk percentage de kabelactiviteit momenteel uitmaakt van de totale omzet, kon de woordvoerster niet zeggen.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud