Electrabel-topman Hansen naar strafrechter

(tijd-nieuwslijn) - Jean-Pierre Hansen, de gedelegeerd bestuurder van Electrabel, moet zich voor de correctionele rechtbank van Brussel verantwoorden wegens laster. Dat besliste de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Brussel. Hansen riskeert gevangenisstraf en een geldboete. Dat bericht De Tijd.

Jean-Pierre Hansen, de gedelegeerd bestuurder van Electrabel (foto: belga)

De beslissing van de KI is een gevolg van de klacht van Philippe Delville, een minderheidsaandeelhouders van Electrabel. Hij diende een klacht in voor feiten tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van Electrabel in 2003. Hansen weigerde toen te antwoorden op een aantal vragen van Delville. Hansen had toen opgeworpen dat de vragen van Delville lasterlijk waren. Die laatste vond de houding van Hansen eveneens lasterlijk en diende een klacht in.

Bij Electrabel reageert men verbaasd, zegt een woordvoerder. 'Het dossier is mager. Jean-Pierre Hansen heeft de beslissing aanvaard en zal afwachten wat het gerecht verder doet', zegt de woordvoerder.

Hansen riskeert een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en een boete van 5.800 tot 44.400 euro. Het zijn niet de enige juridische problemen waarmee Hansen heeft af te rekenen. Het gerecht voert in een andere procedure, Electragate genoemd, een onderzoek naar poging tot afluisteren tegen Hansen en enkele anderen.

Delville is al jaren een luis in de pels van Suez, Tractebel en Electrabel. De aandeelhouder verzette zich ook tegen de overname van Tractebel door Suez. Vandaag doet hij hetzelfde bij het overnamebod van Suez op Electrabel. Delville verwijt Suez 'zware onregelmatigheden' en startte daarom verscheidene rechtsprocedures, maar kreeg al regelmatig het deksel op de neus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud