Electrabel verlaagt elektriciteitstarief enkel na onderhandeling

(tijd-nieuwslijn) - In het raam van de liberalisering van de Vlaamse stroommarkt verlaagt ook Electrabel zijn tarieven. Maar enkel voor wie persoonlijk onderhandelt. Voor de consument die niet zelf initiatief neemt, blijven de tarieven ongewijzigd.

Dat schrijft de krant De Morgen. Op 1 juli wordt in Vlaanderen de elektriciteitsmarkt voor particulieren geliberaliseerd. De burger kan dan vrij zijn stroomleverancier kiezen. Op dit ogenblik heeft nog maar 1 procent de vroegere monopoliehouder Electrabel ingeruild voor een van de nieuwkomers. Dat heeft veel te maken met het feit dat onderlinge prijsvergelijkingen behoorlijk ingewikkeld zijn. Maar het komt ook doordat Electrabel, zo blijkt uit folders en de eigen website, ook zijn tarieven verlaagt. Maar alleen voor wie persoonlijk onderhandelt.

Wie niet persoonlijk over de elektriciteitsrekening onderhandelt, zal de oude tarieven blijven betalen. Volgens Electrabel-woordvoerder Fernand Grifnee maakt de elektriciteitsmaatschappij een onderscheid tussen de 'slapende klant', die geen stappen onderneemt en gewoon bij Electrabel aangesloten blijft, en de klanten die overwegen een andere stroomleverancier te nemen en in dat verband ook met Electrabel gaan onderhandelen over een nieuwe prijs. Het probleem is dat haast niemand weet dat er een 'nieuw' contract met Electrabel dient afgesloten om zo'n prijsverlaging te bekomen. Electrabel houdt geen informatie achter maar trekt in de communicatie nergens de aandacht op het feit dat als de klant lagere prijzen wil, hij persoonlijk initiatief moet nemen.

Grifnee wijst er nog op dat goedkopere kilowattuur-tarieven niet automatisch een goedkopere factuur betekenen. De totale prijs wordt ook mee bepaald door vervoer van de stroom tot in elk huis. Daarbovenop komen nog belastingen en heffingen. Zo zou de factuur voor iemand uit het dichtbewoonde Antwerpen lager kunnen uitvallen, maar hoger voor iemand uit het dunner bevolkte Limburg.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud