'Elektriciteitsbeurs Belpex voor eind 2005'

(tijd-nieuwslijn) - De start van de Belgische elektriciteitsbeurs Belpex is voorzien voor eind 2005. Dat zei Frank Vandenberghe, directeur Customers & Market van de netbeheerder Elia dinsdag op een persconferentie.

"Het is een complex proces wegens het groot aantal betrokken partijen", legde Vandenberghe uit. Elia is de initiatiefnemer van Belpex en zal een belang nemen van 60%. De Nederlandse elektriciteitsbeurs APX en de Franse elektriciteitsbeurs Powernext nemen elk een belang van 10%. De Nederlandse netbeheerder TenneT en de Franse netbeheerder RTE nemen elk eveneens een belang van 10%.

"Belpex zal pas starten als de koppeling gerealiseerd is met APX en Powernext", vulde Vandenberghe aan. "De koppeling van de markten op Belpex, APX en Powernext is noodzakelijk om voldoende aanbod en vraag te halen op de Belgische elektriciteitsbeurs".

"Belpex wil op termijn een volume realiseren van ongeveer 10% van het Belgische elektriciteitsverbruik", zei Vandenberghe in een nadere toelichting achteraf aan Tijd-Nieuwslijn. "Dat is het volume dat APX momenteel ook in Nederland haalt".

De marktspelers zullen op Belpex elektriciteit kunnen aan- en verkopen die de volgende dag wordt geleverd. Elektriciteitsproducenten zullen er overtollige productie kunnen aanbieden en de elektriciteitsleveranciers zullen er elektriciteit kunnen inkopen. "De anonieme handel in elektriciteit op de beurs zal de elektriciteitsmarkt in Belgie transparanter maken en voor een meer economisch verantwoorde prijsvorming zorgen", verduidelijkte Vandenberghe.

De koppeling tussen Belpex, APX en Powernext maakt het mogelijk de verschillende aanbiedingen en vragen op de beurzen tezamen te behandelen, ongeacht op welke beurs ze werden ingevoerd. Dit mechanisme leidt ertoe dat een tegenpartij van een transactie op bijvoorbeeld Belpex zijn aanbod aan elektriciteit of zijn vraag naar elektriciteit op APX of Powernext heeft ingevoerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud