Entertainmentmarkt boert goed

Tom Barman van dEUS. Afgelopen halfjaar werden minder albums verkocht.

De omzet van de Belgische entertainmentsoftware is tijdens de eerste zes maanden van 2008 gestegen met bijna 7 procent tot 281,84 miljoen euro. De totale entertainmentmarkt steeg met bijna 12 procent tot 356 miljoen euro.

(belga) - Dat blijkt uit halfjaarcijfers die de Belgian Entertainment Association (BEA) zaterdag bekendmaakte in Oostende. Directeur Olivier Maeterlinck verwacht een druk tweede semester met veel productreleases gericht op de hele familie.

De omzet van de audiodragers (albums, singles en muziekvideo) liep terug met 7,5 procent tot een omzet van 70 miljoen euro tijdens de eerste zes maanden van dit jaar. Het aantal downloads steeg met 17 procent tot een omzet van 5,42 miljoen euro. Olivier Maeterlinck: "Dit jaar zijn er al meer dan 5 miljoen liedjes verkocht via downloadshops. Toch kiest het merendeel van de muziekfans nog steeds voor een CD of DVD. De DVD die in 2008 tien jaar wordt, was tijdens het eerste semester goed voor een omzet van 102 miljoen euro."

BEA noteerde een daling in de albummarkt van 5,8 procent naar een omzet van 64,67 miljoen euro, niettegenstaande sterke releases van dEUS, Milk Inc, Coldplay en de duetten van Laura Lynn en Frans Bauer.

Tijdens de eerste jaarhelft zijn er 9 miljoen DVD's verkocht. BEA stelt vast dat bij de nieuwe filmreleases de nieuwe technologie Blu-Ray al 10 procent van de verkoop uitmaakt. Maeterlinck: "de totale Blu-Ray markt vertegenwoordigt nu al bijna 2 miljoen euro, zeven keer meer dan de eerste helft van 2007. Op DVD bestaat de top-3 van best verkochte series uit Vlaamse producties. Nonkel Jef, FC De Kampioenen en Katarakt worden gevolgd door Prison Break en One Tree Hill."

BEA noteerde ook een groei in de gamesmarkt. Er zijn dit jaar al bijna 60 procent meer gamesconsoles verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. BEA verwacht dat deze trend zich zal doorzetten. "De gamesconsole heeft haar weg gevonden van de jeugdkamer naar de woonkamer", zo duidde de BEA-directeur.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud