EU acht Microsoft schuldig aan anticompetitief gedrag

(belga/tijd) - Op een vergadering op expertenniveau heeft de Europese Commissie de unanieme steun gekregen van de EU-lidstaten in haar optreden tegen Microsoft. Nog deze maand moet de commissie beslissen welke sancties ze de sofwaregigant oplegt wegens het misbruik van haar machtspositie.

foto belga: Microsoft-voorzitter Bill Gates

Microsoft heeft de Europese antitrustwetgeving met voeten getreden en moet daarvoor worden gestraft. Dat staat te lezen in het ontwerp van beslissing van de Europese Commissie dat maandag het groen licht kreeg van een adviescomité met vertegenwoordigers uit de 15 lidstaten. De Europese Commissie heeft vastgesteld dat de pogingen om tot een schikking te komen in het antitrustonderzoek geen resultaat opleverden.

In de verklaring wordt Microsoft verplicht informatie te delen met concurrerende fabrikanten van servers. Ook moet de Amerikaanse softwaregigant de pc-fabrikanten een versie van Windows aanreiken waar de audiovisuele software van Microsoft niet in opgenomen is.

Microsoft heeft altijd aangevoerd dat het onmogelijk is om de audiovisuele software MediaPlayer uit Windows te lichten. Volgens Microsoft maakt de audiovisuele software een integraal onderdeel uit van het besturingssysteem.

Enkele jaren geleden gebruikte Microsoft in de VS hetzelfde argument om te voorkomen dat het zijn webbrowser Internet Explorer moest ontkoppelen van Windows. RealNetworks, een concurrerende aanbieder van audiovisuele software, voert aan dat MediaPlayer probleemloos van Windows kan gescheiden worden.

Op 22 maart vindt nog een tweede beslissende vergadering plaats van het adviescomité, en de definitieve uitspraak in het dossier gebeurt wellicht op 24 maart. Dan wordt de omvang van de boete duidelijk die Microsoft krijgt van de Europese Commissie. Het gaat wellicht om enkele honderden miljoenen euro's.

De Europese Commissie heeft lang gewerkt aan de beslissende nota over de zaak-Microsoft. Elke komma is belangrijk omdat Microsofts advocaten klaar staan de uitspraak aan te vechten voor de rechtbank. Gevreesd wordt dat in dat geval de zaak nog vele jaren kan aanslepen. En dat wil de Europese Commissie liever vermijden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud