EU-Commissie hervat onderzoek naar Oracle

(tijd) - De Europese Commissie heropent haar onderzoek naar het vijandig overnamebod door de Amerikaanse softwaregroep Oracle op concurrent PeopleSoft. Het onderzoek moet tegen 9 november afgerond zijn. In de VS kreeg Oracle al het groen licht voor de overname.

De Europese Commissie leek aanvankelijk gekant tegen de overname. Oracle zou na de overname van PeopleSoft al te machtig worden op de markt van de bedrijfssoftware. Oracle heeft de afgelopen maanden de EU-Commissie evenwel nieuwe informatie bezorgt die het tegendeel moet bewijzen.

Volgens waarnemers is de kans nu erg groot dat Oracle geen problemen zal ondervinden om zijn overname door te duwen. Dat heeft wellicht ook te maken met het feit dat een Amerikaanse rechtbank onlangs de bezwaren van de regering-Bush tegen de fusie van tafel veegde.

Ondertussen lijkt het erop dat ook het verzet van PeopleSoft tegen de overname afneemt. PeopleSoft zette vorige week zijn algemeen directeur Craig Conway aan de deur. Conway voerde gedurende meer dan een jaar fel oppositie tegen de overname.

Een aantal directeuren van PeopleSoft heeft de afgelopen dagen gesuggereerd dat ze bereid zijn met Oracle rond de tafel te gaan zitten om een samengaan te bepraten. Ze voegen daar wel aan toe dat de prijs voldoende hoog moet zijn. Vanuit het Oracle-kamp klinkt het dat het huidige bod van 21 dollar niet noodzakelijk het definitieve is. Het is dus duidelijk dat beide partijen elkaar aftasten.

Oracle startte een procedure op tegen PeopleSoft. Door het bod van Oracle af te wenden, zou PeopleSoft zijn aandeelhouders benadelen. Op dat proces kwam eerder deze week de ontslagen Craig Conway zijn strategie verdedigen. Volgens hem is de overname niet in het voordeel van PeopleSoft.

Conway werkte vroeger bij Oracle, waar hij werd ontslagen door topman Larry Ellison. Een aantal bestuurders van PeopleSoft vermoedt dat zijn verzet tegen de overname door persoonlijke motieven is ingegeven. LVA

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud