Euronext zoekt alternatief voor fusie Deutsche Boerse

Euronext probeert met man en macht een fusie met Deutsche Boerse te voorkomen. De beurs voert gesprekken met aandeelhouders om een blok te vormen tegen een groep Angelsaksische beleggers die aandringt op een fusie met Frankfurt.

Euronext wil voor zijn aandeelhoudersvergadering op 23 mei met een plan komen om het tij te keren. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van bronnen in de financiele wereld.

Tijdens de algemene vergadering wordt gestemd over een resolutie waarin het bestuur wordt opgeroepen met Deutsche Boerse te fuseren. De groep voorstanders heeft ongeveer een kwart van de aandelen. Bij een gebruikelijke opkomst van 30 à 40 procent is dit voldoende voor een meerderheid. Euronext heeft de afgelopen weken kleinere aandeelhouders opgeroepen tijdens de vergadering aanwezig te zijn en tegen te stemmen.

Euronext en Deutsche Boerse voeren sinds december onderhandelingen, maar de Frans-Belgisch-Nederlandse beurs heeft grote bezwaren. Vorige week meldde de Financial Times dat Deutsche Boerse een pakket met voorstellen heeft neergelegd. Frankfurt is bereid concessies te doen, waaronder het afstoten van zijn afwikkelingsbedrijf voor aandelen (de clearing). Ook neemt de beurs ondanks zijn grotere marktkapitalisatie genoegen met de helft van de commissariszetels.

Bronnen rond de onderhandelingen melden dat Euronext-bestuursvoorzitter Jean-Francois Theodore de voorstellen niet ver genoeg vindt gaan en de voorkeur geeft aan autonomie of een fusie met een andere partner. Een van de bezwaren is dat Deutsche Boerse een IT-afdeling met 1200 man heeft terwijl Euronext zijn automatisering heeft uitbesteed aan Atos-Origin. Om synergie te behalen moet Deutsche Boerse volgens Euronext arbeidsplaatsen schrappen. Maar Duitse politici hebben geëist dat een fusie niet ten koste mag gaan van werknemers in Frankfurt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud