Advertentie

Europa keurt overname Brussels Airlines goed

De Europese Commissie heeft maandag ingestemd met de overname van Brussels Airlines door de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

(belga) - De Commissie eist wel dat Lufthansa andere bedrijven ook de mogelijkheid biedt om vluchten uit te voeren op een aantal verbindingen tussen Brussel en Duitse en Zwitserse steden. De transactie zal tegen eind juni afgerond worden.

Tijdens een diepgaand onderzoek had de Commissie eerder dit jaar vastgesteld dat de overname van Brussels Airlines voor concurrentieproblemen zou kunnen zorgen. De Commissie vreesde dat de fusie van de Belgische maatschappij met haar Duitse branchegenoot voor concurrentieproblemen zou kunnen zorgen op enkele routes tussen Brussel en Duitse en Zwitserse steden.

Lufthansa en Brussels Airlines zouden volgens de Commissie een monopolie hebben op de verbindingen van Brussel naar Hamburg en München. Daarnaast bleken er ook nog concurrentiebezwaren te rijzen op de routes van Brussel naar Zürich en Frankfurt.

Lufthansa stelde daarop voor om een aantal slots aan te bieden, zodat andere maatschappijen ook vluchten zouden kunnen aanbieden op de vier routes. De Duitsers suggereerden volgens de Commissie een "efficiënt en snel mechanisme voor de toewijzing van die slots".

Daarnaast krijgen nieuwkomers zogenaamde "grootvaderrechten" over de slots nadat ze gedurende een bepaalde periode vluchten op deze routes hebben verzorgd. Tenslotte krijgen concurrenten ook uitzicht op enkele aanvullende maatregelen, zoals interlining-, speciale prorata- en codeshare-overeenkomsten en deelname aan frequent flyer-programma's.

De Europese Commissie heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat de slots interesse zullen wekken bij potentiële concurrenten en dat reizigers op deze routes over keuzemogelijkheden zullen beschikken. "De voorwaarden zijn zeer aantrekkelijk", zo verklaarde de woordvoerder van eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes maandag.

Brussels Airlines reageert tevreden op de beslissing. De maatschappij stelt dat ze samen met Lufthansa "talrijke synergieën" zal kunnen realiseren die voordelen voor de passagiers opleveren. Zo willen ze uurregelingen van vluchten op elkaar afstemmen om betere verbindingen en connecties aan te bieden via de hubs van Frankfurt, Zürich, München en Brussel.

Door de transactie zullen passagiers voortaan ruim 220 bestemmingen kunnen bereiken vanuit Brussels Airport, via rechtstreekse vluchten of via connecties. Na de aansluiting bij Star Alliance worden er volgens Brussels Airlines meer dan 1.000 bestemmingen bereikbaar. De samenwerking met het grote Lufthansa biedt ook grotere carrièreperspectieven voor het personeel.

In september vorig jaar raakte bekend dat Lufthansa Brussels Airlines wil overnemen. In een eerste fase gaat Lufthansa 45 procent van de aandelen van moedermaatschappij SN Airholding verwerven. Dat zal volgens Brussels Airlines tegen eind deze maand afgerond worden. Vanaf april 2011 beschikt Lufthansa vervolgens over een optie om de resterende 55 procent van de aandelen te kopen. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud