Europa klaagt sigarettenreus Reynolds aan voor smokkel

(belga) - De Belgische overheid heeft, samen met de Europese Unie en enkele andere Europese landen, een burgerlijke rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse sigarettengigant Reynolds.

Dat meldt Gazet van Antwerpen woensdag. "Voor de rechtbank van Brooklyn werd een procedure opgestart tegen Reynolds wegens smokkel van sigaretten, het ontduiken van accijnzen en zelfs wegens witwas", aldus senator Fred Erdman (sp.a).

"Minister Reynders heeft me gisteren bevestigd dat tien Europese landen, waaronder België, zich burgerlijke partij hebben gesteld."

Volgens een onderzoekscel van de Europese Unie zouden de tien landen enorme verliezen geleden hebben doordat taksen en accijnzen ontdoken werden. Erdman spreekt van miljarden euro.

Volgens de senator is het, gezien de hoeveelheden, logisch dat de sigaretten via de havens gesmokkeld worden. "De minister heeft melding gemaakt van het onder beslag leggen van een reeks zendingen van sigaretten", zegt Erdman. "Het zou gaan over miljoenen sigaretten. Maar van verdere maatregelen heeft de minister niets gemeld."

Toch zijn volgens Erdman de douanediensten in de Belgische havens speciaal attent op sigaretten. De douaniers voeren verscherpte controles uit en kijken zeer nauwlettend toe op de trafiek van sigaretten. De haven van Antwerpen zou een draaischijf in de smokkel zijn, of minstens geweest zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud