Europa onderzoekt BTW-vrijstelling voor Umicore (update)

(tijd) - De Europese Commissie opent vandaag een staatssteunonderzoek over de BTW-verlaging die het non-ferrobedrijf Umicore, het vroegere Union Minière, verkreeg. De Commissie heeft het bericht daarover in de krant De TIJD bevestigd. Umicore wacht met vertrouwen de uitkomst van het onderzoek af.

De Commissie wil nagaan of de lagere BTW die Umicore moest betalen, neerkomt op verboden overheidssteun. Volgens EU-bronnen bedraagt het vermoedelijke bedrag van de steun minder dan 10 miljoen euro. Als de Commissie zou besluiten dat Umicore verboden staatssteun ontving, kan ze de terugbetaling eisen.

Umicore reageert via een persbericht dat het akte neemt van de beslissing van de Europese Commissie. Het bedrijf ziet geen elementen om zijn standpunt in deze zaak te wijzigen. Het wacht dan ook met vertrouwen de uitkomst van het onderzoek af.

De zaak gaat over een dading die Umicore in 2000 afsloot met de Bijzondere Belastinginspectie in Brussel. De dading sloeg op een BTW-bedrag dat Umicore volgens de fiscus verschuldigd was voor leveringen van edelmetaal uit Italië. Maar het bedrijf betwistte dat het die BTW moest betalen. Uiteindelijk kwam het tot een dading: Umicore betaalde 10,5 miljoen euro aan de fiscus, minder dan het oorspronkelijk verschuldigde BTW-bedrag.

Het Brusselse gerecht opende in het voorjaar al een onderzoek naar de wijze waarop Umicore de dading met de fiscus afsloot. Er vonden toen verschillende huiszoekingen plaats. Dat onderzoek loopt nog steeds.

Vandaag opent ook de Europese Commissie een formeel staatssteunonderzoek in verband met de dading. Dat bevestigden goed geplaatste bronnen gisteren. De Commissie wil nagaan of de lagere BTW-factuur voor Umicore strookt met de EU-concurrentieregels. De Commissie vraagt zich meer bepaald af waarom de Belgische overheid instemt met de betaling van een boete waarvan het bedrag veel lager ligt dan de verschuldigde BTW.

De Commissie gaat tijdens haar onderzoek na of het lagere bedrag van de dading neerkomt op een verborgen vorm van staatssteun. Volgens EU-bronnen bedraagt het vermoedelijke bedrag van de steun minder dan 10 miljoen euro. Als de Commissie zou besluiten dat Umicore verboden staatssteun ontving, kan ze de terugbetaling eisen.

Umicore verhoogt intussen al voor de tweede keer dit jaar zijn productiecapaciteit voor batterijgrondstoffen in zijn fabriek in Cheonan in Zuid-Korea. Door deze nieuwe investering wordt de capaciteit opgevoerd tot 3.000 ton per jaar.

De uitbreiding maakt van Umicore een van de leidende producenten van lithiumcobaltdioxide in de wereld. Dat materiaal is de basis voor de kathode van herlaadbare lithium-ionbatterijen. Het gebruik van die batterijen neemt zienderogen toe, want ze worden gebruikt voor zowel gsm's als notebookcomputers en draagbare telefoontoestellen.

Met de uitbreiding in Zuid-Korea komt Umicore ook tegemoet aan de vraag van de batterijproducenten naar batterijgrondstoffen die minder kobalt bevatten. De batterijproducenten zijn al geruime tijd ongerust over de schommelende prijs voor kobalt. JL/VDB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud