Europa verhoogt druk op China om export textiel te beperken

(belga) - De Europese Commissie keurt woensdag een systeem goed om de import van textiel uit China beter op te volgen. Het voorstel omvat precieze regels voor de beperking van de import wanneer die zeer sterk stijgt. De Belgische textielfederatie Febeltex spreekt over een grote stap vooruit, die wel maanden te laat wordt gezet.

Sinds 1 januari mogen lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie WTO niet langer kwantitatieve beperkingen (quota) hanteren bij de import van textiel en kleding. Over wat dit concreet betekent, zijn er momenteel nog onvoldoende duidelijke cijfers in Europa. China zelf meldt alvast een zeer sterke groei van de export naar de VS en Europa.

Volgens Fa Quix van Febeltex was er in januari voor kleding een stijging met 46,5 procent (tegenover januari 2004) in de EU. Voor bepaalde kledingsoorten is de stijging veel sterker. Voor truien en pulls bijvoorbeeld zou de import vanuit China vervijfvoudigd zijn, met een prijsdaling per stuk van 36 procent.

De Europese textielfederatie Euratex vraagt daarom dat voor twaalf categorieën nu al gegrepen wordt naar een specifieke vrijwaringsclausule. De WTO laat daarbij toe dat de groei van de import beperkt wordt tot 7,5 procent per jaar, tot einde 2008.

Volgens de textielindustrie gaat het niet om protectionisme, maar om de 'geordende ontwikkeling van de wereldhandel'. China houdt er momenteel bedenkelijke methodes op na. Hierdoor zijn de Chinese exporteurs tot de helft goedkoper dan bedrijven uit andere ontwikkelingslanden.

Euratex wordt echter maar beperkt gevolgd door Peter Mandelson, eurocommissaris voor handel. Die ziet vrijwaringsmaatregelen slechts als een ultieme oplossing, als er voldoende bewijzen zijn voor een buitenmaats gestegen import. De EU-lidstaten zijn trouwens zeer grondig verdeeld over de noodzaak aan bescherming. De Mediterrane landen en Belgie zijn sterk pro. Anderen vrezen ouderwets protectionisme.

Ook in de VS is het meningsverschil merkbaar. De regering-Bush heeft maandag echter de procedure om in te grijpen tegen te grote importstijgingen verkort. Dit tot grote vreugde van de textielfabricanten, maar tot ongenoegen van de textielkleinhandel. Die laatste zijn blij dat ze hun klanten goedkopere producten kunnen aanbieden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud