Europese Commissie onderzoekt Waalse steun voor Sioen

(tijd-nieuwslijn) - De Europese Commissie voert een onderzoek naar de geplande Waalse steun voor de textielfabrikant Sioen Fibres in Moeskroen. Dat schrijft De Financieel-Economische Tijd. Volgens een voorlopig onderzoek van de Commissie voldoet de steun van EUR 2,86 miljoen niet aan de voorwaarden die de EU-regels opleggen. Het Waalse Gewest heeft het EU-fiat nodig om de steun te kunnen toekennen.

De Europese Commissie ging tijdens haar voorlopig onderzoek na of de steun voldoet aan de voorwaarden die de concurrentieregels van de Europese Unie hanteren voor de textielmarkt. Die EU-regels laten toe voor synthetische vezels steun te geven als er op de markt sprake is van een structureel aanbodtekort. Volgens de Waalse overheid is dat zo. Maar de Commissie betwist die analyse.

Wanneer er geen structureel aanbodtekort is, mag er alleen steun toegekend worden als die leidt tot een aanzienlijke inkrimping van de productiecapaciteit. Maar de investering bij Sioen zorgt voor een toename van de productiecapaciteit. Daarom keurt de Europese Commissie de steun voorlopig niet goed en onderzoekt ze de zaak.

De aangevraagde subsidie van EUR 2,86 miljoen slaat op een investeringsbedrag van bijna EUR 20 miljoen. Het gaat om uitbreidingsinvesteringen tussen de zomer 2001 en die van 2003. De spinnerij in Moeskroen werd gebouwd in 2000 en was het jaar nadien operationeel. Voor deze initiële investeringen vroeg Sioen ook al subsidies. De EU had toen geen bezwaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud