Europese Commissie zet Microsoft onder druk

(belga) - Microsoft moet nu snel en correct de sancties van de Europese Commissie implementeren, anders worden dwangsommen opgelegd tot vijf procent van de omzet per dag. Dit stelt de Europese Commissie. Microsoft moet haar machtspositie inperken die het opbouwde dankzij het besturingssysteem Windows.

De Commissie legde Microsoft midden vorig jaar sancties op wegens machtsmisbruik. Naast het betalen van een boete van 497 miljoen euro, moest Microsoft technische informatie over Windows vrijgeven aan andere producenten van toepassingssoftware. Bovendien moet Microsoft Windows voortaan ook verkopen zonder het audiovisuele MediaPlayer eraan verbonden.

Die sancties zijn nog altijd niet geïmplementeerd, hoewel het Europees Hof van Justitie al bevestigd heeft dat er geen schorsing kan zijn. Microsoft poogt echter tijd te winnen.

Het geduld van eurocommissaris voor concurrentie Neelie Kroes is ongeveer op. Zij wil de komende dagen de adviezen van alle actoren op de markt en zal dan beslissen. Als het oordeel is dat Microsoft de sancties niet of niet correct implementeert, kan een dwangsom worden opgelegd van vijf procent van de dagelijkse omzet wereldwijd.

Of het zover komt, is twijfelachtig. Zo zou er stilaan een akkoord zijn tussen Microsoft en de Commissie over de naam van de Windows-versie zonder MediaPlayer. Microsoft zou eerst 'Reduced Media Edition' gebruiken, maar volgens de Commissie zou dat ontradend werken op de consument. Nu zou een neutrale naam worden gebruikt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud