Europese Commissie zet zaak tegen Microsoft verder

(belga) - De Europese Commissie verandert niet van strategie in de zaak tegen het machtsmisbruik door Microsoft. Dit heeft de woordvoerder van eurocommissaris voor concurrentiebeleid Neelie Kroes gesteld. Microsoft sloot recent akkoorden met vier van de vijf concurrenten die klacht hadden ingediend. Microsoft zou zowat drie miljard euro hebben betaald aan de vier.

De Europese Commissie heeft Microsoft begin dit jaar veroordeeld voor enkele inbreuken op de vrije concurrentie. De Commissie eist onder meer dat Microsoft de concurrentie inzage geeft in het Windows-besturingssysteem. Europa eist een boete van 497 miljoen euro.

Microsoft heeft tegen deze veroordeling beroep ingediend bij het Europees Hof van Justitie, en vraagt bovendien dat de straf wordt opgeschort in afwachting van een uitspraak. De voorzitter van de rechtbank die moet oordelen over deze vraag tot opschorting, roept donderdag de partijen bij zich.

Microsoft sloot de voorbije weken akkoorden met de oorspronkelijke indieners van de klacht. Het gaat om concurrent Novell en de Amerikaanse belangengroepering CCIA. De eerste kreeg van Microsoft 536 miljoen dollar, de tweede zou 20 miljoen dollar gekregen hebben. Eerder betaalde Microsoft al 2,4 miljard dollar aan Time Warner en Sun Microsystems.

De enige overblijvende klager, RealNetworks, zet net als de Commissie wel door met zijn klacht.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud