Europese luchtvaartmaatschappijen zien op tegen extra last

(belga) - De Europese wetgeving over de compensaties aan de gestrande luchtvaartpassagiers betekent een extra last voor de Europese luchtvaartmaatschappijen in een moeilijke conjunctuur. De regels maken de concurrentie met de Amerikaanse maatschappijen nog moeilijker. Dat is de reactie van de Association of European Airlines (AEA) op het akkoord tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Ook de consumentenorganisaties reageren ontgoocheld.

"De nieuwe Europese wetgeving zal van de luchtvaartmaatschappijen belangrijke inspanningen in het belang van de consumenten vergen. Die inspanningen vinden plaats in zeer moeilijke marktomstandigheden", beklemtoont de AEA in een mededeling. De AEA is de Europese koepel van 'flag carriers' waartoe ook SN Brussels Airlines behoort.

Volgens de AEA zal de Europese verordening "de kloof tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie vanuit competitief oogpunt nog verder uitdiepen". De organisatie erkent wel het belang van de passagiers en biedt expliciet haar steun aan het principe van de nieuwe wetgeving.

Links en rechts werd gefluisterd dat de nieuwe regels vooral de zogenaamde lowfare-maatschappijen zouden treffen. De Ierse carrier Ryanair verwacht echter geen nefaste gevolgen. Woordvoerder David Gering zegt dat Ryanair de techniek van overboeking niet toepast. "We voelen ons niet geviseerd door de nieuwe regeling van Europa", zegt de woordvoerder.

Wat de vertragingen en de annulaties betreft verwijst Gering naar de positieve statistieken van Ryanair. "De afgelopen acht maanden hebben we 99,45 procent van onze vluchten uitgevoerd. In totaal gaat het om meer dan 15.000 vluchten. Daarnaast kwam in september 94,2 procent van onze vliegtuigen met minder dan 15 minuten vertraging aan".

De consumentenorganisaties reageren bij monde van de BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs) ontgoocheld op het compromis. De juridische experte van de BEUC, Nuria Rodriguez, vindt de nieuwe regels "te ingewikkeld voor de consumenten" en de financiële compensaties "te zwak". Rodriguez is ook van oordeel dat de verordening te laat in werking treedt. De consumenten zullen in de volgende zomer nog geen beroep kunnen doen op de nieuwe rechten.

20448735

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud