Advertentie

Eurotunnel diept halfjaarverlies verder uit

(belga) - Eurotunnel heeft in de eerste helft van 2002 het nettoverlies zien oplopen naar 138 miljoen euro. De operator van de Kanaaltunnel werd geconfronteerd met hogere kosten door strengere veiligheidsmaatregelen tegen asielzoekers.

Eurotunnel huurde veiligheidsagenten in om te beletten dat asielzoekers via de tunnel hun heil zochten in Groot-Brittannië. Vorig jaar trachten ongeveer 54.000 mensen de tunnel binnen te dringen of zich te verbergen in containers, vrachtwagens of treinen.

Ook het dure pond sterling woog op het resultaat. Dat zorgde voor een toename van de niet-cash kosten met 24 miljoen pond of 37,5 miljoen euro.

Het verlies in de boeken is grotendeels te wijten aan financiële lasten uit het verleden. Eurotunnel trok 440 miljoen euro uit om een deel van de schuldenberg (9,4 miljard euro) terug te betalen. Het bedrijf herfinancierde een aantal leningen die aangegaan werden voor de bouw van de tunnel. Die operatie moet in het tweede halfjaar een uitzonderlijke meerwaarde van 442 miljoen pond (690 miljoen euro) opleveren.

Eurotunnel vervoerde in totaal 1,06 miljoen personenwagens, dat is negen procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De Eurostar tussen Parijs en Londen vervoerde 3,2 miljoen passagiers, vijf procent minder. De omzet ging drie procent hoger naar 441 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud