Ex-topman Tyco veroordeeld tot 25 jaar cel

(afp/belga) - Dennis Kozlowski, gewezen topman van de Amerikaanse groep Tyco International, is maandag door een rechtbank in New York veroordeeld tot 25 jaar cel, maar mogelijk komt de nu 58-jarige industrieel al na acht jaar en vier maanden -een derde van de straf- voorwaardelijk vrij. Het openbaar ministerie had de maximumstraf -dertig jaar- geëist.

Kozlowski was in juni schuldig bevonden aan vrijdag wegens bedrog en andere misdaden. Ook Kozlowski's rechterhand, chef financiën Mark Swartz werd schuldig verklaard en hoorde maandag een celstraf van 25 jaar tegen zich uitspreken. Het duo moet Tyco bovendien als schadevergoeding en restitutie 134 miljoen dollar betalen. Voor Kozlowski komt daar nog een boete van 70 miljoen bij; Swartz moet 35 miljoen ophoesten.

Vorig jaar liep het corruptieproces tegen het duo op een sisser af omdat de naam van een jurylid bekend was geworden en diens vrouw dreigbrieven had ontvangen.

Kozlowski en Swartz werden ervan beticht 600 miljoen dollar uit de kas van Tyco achterover te hebben gedrukt, voor een groot deel voor persoonlijk gewin. Hun vorige proces draaide rond 32 aanklachten met betrekking tot diefstal, beursfraude en vervalsen van rekeningen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud