Exmar bestelt achtste hervergassingstanker

De gastankerrederij Exmar heeft vandaag in Antwerpen een contract getekend voor de bouw van een achtste LNG-tanker met eigen hervergassingsinstallatie, kortweg LNGRV. Het schip wordt gezamenlijk besteld met de Amerikaanse aardgasmaatschappij Excelerate Energy. Excelerate wordt ook mede-eigenaar van twee LNGRV's die Exmar in 2006 bestelde.

(tijd) De achtste LNGRV van Exmar zal gebouwd worden door Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering in Zuid-Korea en een capaciteit hebben van 150.900 m3. De oplevering is voorzien in het tweede kwartaal van 2010. De twee LNGRV's die vorig jaar werden besteld, moeten in de tweede helft van 2009 worden opgeleverd. De drie nieuwe gastankers zullen Exquisite, Exemplar en Expedient heten.

LNG-tankers met een eigen hervergassingsinstallatie aan boord kunnen het gas rechtstreeks aan het aardgasnet leveren. In de VS gebeurt dit reeds aan een drijvende terminal in de Golf van Mexico, vanwaar het gas via een pijpleiding naar de wal wordt gepompt. Een tweede gelijkaardige installatie is gepland in het noordoosten van de VS. Exmar levert op deze manier ook al gas aan het VK en heeft ook plannen voor gasleveringen aan België.

Exmar investeert ook in zes gastankers met druktanks met een capaciteit tussen 3.500 en 5.000 m3. De rederij wordt mede-eigenaar van zes schepen die de Hongkongse reder Wah Kwong vorig jaar bestelde. Deze kleinere tankers zullen in Japan worden gebouwd voor levering tussen november 2008 en juli 2009. Exmar en Wah Kwong zijn al partners in twee Midsize schepen, de Touraine en de Brugge Venture.

Hoe groot de investering in de achtste LNG-tanker en de zes kleinere gastankers is, maakteExmar niet bekend.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud