Exmar tekent langetermijnakkoord over charter Excalibur

Het uitcharteren op lange termijn van de LNG-tanker Excalibur aan Excelerate Energy gebeurt tegen 'aanvaardbare niveaus' die hoger liggen dan het huidig chartertarief. Dat vernam Tijd-Nieuwslijn van Patrick De Brabandere, CFO van de Belgische gastankerrederij Exmar.

(tijd) Exmar maakte dinsdagavond bekend een langetermijnovereenkomst te hebben gesloten met de Amerikaanse aardgasimporteur Excelerate Energy voor het vercharteren van de Excalibur. De LNG-tanker werd al sinds het najaar van 2005 door Excelerate gecharterd. Eind 2005 volgde een eerste verlenging voor 12 tot 15 maanden, nu is dus een nieuwe overeenkomst gesloten voor lange termijn. Volgens De Brabandere gaat het om een termijn van meer dan 10 jaar.

Excelerate Energy zal de Excalibur vooral inzetten voor het aanvoeren van vloeibaar aardgas naar LNGRV-tankers, legt De Brabandere uit. LNGRV-tankers zijn LNG-tankers met een eigen hervergassingsinstallatie, zodat het aardgas rechtstreeks op het aardgasnet kan worden gestoken. Momenteel wordt alleen nog maar op deze manier aardgas geleverd aan de Amerikaanse markt, via een boei in de Golf van Mexico, maar Excalibur hoopt voor het einde van het jaar ook een vergunning te krijgen voor een tweede installatie voor de kust van Boston. In het Verenigd Koninkrijk hoopt Excelerate begin volgend jaar van start te kunnen gaan met de aanvoer van aardgas via een terminal in de haven Teesside.

Bij al deze projecten zal de Excalibur als shuttle tanker fungeren en daarbij vloeibaar aardgas aanvoeren dat zal worden overgepompt in een LNGRV-schip via de zogenaamde STS-techniek (ship to ship).

'Maar de overeenkomst met Excelerate laat ook toe de Excalibur in te zetten op de spotmarkt voor conventionele cargo', merkt De Brabandere nog op. De beschikking over de Excalibur verhoogt dus sterk de flexibiliteit van Excelerate, terwijl Exmar op stabiele inkomsten kan rekenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud