Farmaconcern Novartis koopt Duitse Hexal

(tijd-nieuwslijn) - Het Zwitserse farmaconcern Novartis neemt de Duitse fabrikant van generische medicijnen Hexal over. Tegelijkertijd neemt Novartis een meerderheidsaandeel van 67,7 procent in de Amerikaanse producent Eon Labs, een Amerikaanse generieke geneesmiddelenproducent die een strategisch partnerschap heeft met Hexal.

In totaal is er sprake van een overnameprijs van 5,65 miljard euro. 'Door de samensmelting van Hexal en Eon Labs met onze dochter Sandoz wordt deze laatste de grootste producent van generische medicijnen in de wereld', stelt Novartis.Er werd al enkele dagen druk gespeculeerd over de overnamegesprekken tussen Novartis en Hexal.

Novartis lanceert een bod op de resterende 31,9 miljoen aandelen-Eon Labs (34,6%) voor 31,00 dollar per aandeel. Hexal AG en Eon Labs zullen worden geïntegreerd in de divisie Sandoz, die daarmee de belangrijkste producent van generieke geneesmiddelen ter wereld wordt. Dat meldt Novartis in een persbericht. Generische of nagebootste medicijnen bevatten werkzame stoffen die vroeger beschermd werden door een patent. Na het vervallen van dat patent kunnen deze werkzame stoffen door elke onderneming gebruikt worden. Generische middelen zijn meestal goedkoper dan de originele versies van de medicijnen.

Over de overname van Hexal en het meerderheidsbelang in Eon Labs zijn definitieve overeenkomsten bereikt. Novartis neemt het 67,7%-belang in Eon Labs over van Santo Holding. De prijs die hiervoor werd neergeteld, betekent een premie van 9% bovenop de koers van ongeveer 24,75 dollar. Het uitkoopbod van 31 dollar per aandeel ligt 25% hoger dan deze koers.

Door de overname van beide spelers wordt Sandoz de nummer een in de wereld op gebied van generische geneesmiddelen met een gecombineerde pro forma omzet van 5,1 miljard dollar, een portefeuille van meer dan 600 actieve bestanddelen in meer dan 5.000 doseringsvormen en meer dan 20.000 werknemers.

Verwacht wordt dat de overnames binnen de drie jaar na het afronden van de overeenkomsten jaarlijkse kostensynergieën opleveren van 200 miljoen dollar, waarvan 50% in de eerste 18 maanden. Novartis rekent op besparingen voor productie, marketing & verkoop, ontwikkeling en administratie.

Foto (EPA): Het hoofdkantoor van Novartis in het Zwitserse Basel

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud