Flanders Expo blijft in Belgische handen

De beurshal Flanders Expo komt dan toch niet in Franse handen. Eind juni raakte bekend dat het Gentse stadsbestuur aan een constructie werkte om het bod van de Franse groep GL Events te counteren.

(tijd) Dat is nu gelukt, want de stad Gent en de Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen hebben hun voorkooprecht uitgeoefend op ongeveer 2.000 aandelen in handen van Dexia Bank, schrijft De Standaard. De stad en de Jaarbeurs gaan de komende dagen ook de kleinere aandeelhouders uitkopen, die in de biedstrijd hun aandelen niet van de hand deden aan de Fransen. Volgens de krant is daarmee de Franse overnamepoging geblokkeerd: 80 procent van de aandelen zou nu al verankerd zijn, de komende week kan dat oplopen tot 100 procent.

Daarmee ligt de bal opnieuw in het kamp van de Belgische specialist van beurshallen, het Brusselse Artexis. Dat is al eigenaar van Antwerp Expo en Namen Expo. De stad Gent en de Jaarbeurs zouden nu opnieuw contact opnemen met Artexis met de vraag 'een aandeelhoudersovereenkomst af te sluiten op basis van het aanvankelijk voorgestelde industriële project', zegt de Gentse schepen Daniël Termont (sp.a). 'We wilden de afloop niet laten afhangen van wie toevallig het meeste bood, maar kiezen voor het beste industriële project', zegt schepen Geert Versnick (VLD). Hij speelde samen met Termont een belangrijke rol in de lokale verankering van Flanders Expo.

Gent had altijd al een voorkeur voor Artexis. Eric Everard, algemeen directeur en hoofdaandeelhouder van Artexis, verklaarde aan De Standaard paraat te zijn het project vorm te geven in samenspraak met Gent en de lokale partners. 'Dit is positief voor iedereen', zegt Everard.

Dexia Bank bracht een jaar geleden de verkoop van Flanders Expo op gang door de Brusselse beursspecialist Artexis te suggereren op de beurshal te bieden. De voorbije maanden kantelde het dossier telkens in een nieuwe richting, waarbij de Franse groep GL Events zijn bod verhoogde tot uiteindelijk naar verluidt 25 miljoen euro. In het begin van de biedstrijd zag het er naar uit dat de beurshal voor 15 miljoen euro van eigenaar zou veranderen.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud