Floridienne verhoogt prognose voor 2006

De agrochemieholding Floridienne heeft over het eerste halfjaar van 2006 een nettowinst geboekt van 2,1 miljoen euro, een toename met 48 procent ten opzichte van een jaar eerder (1,4 miljoen euro).

(tijd) Op operationeel vlak presteerde de groep zwak. Het bedrijfsresultaat kwam break even uit (EUR 0,0 miljoen) tegen een bedrijfswinst van EUR 1,4 miljoen een jaar eerder. Floridienne schrijft de daling toe aan het wegvallen van een meerwaarde en de traditionele flauwte in de luxevoeding in het eerste halfjaar. De groep verhoogt wel de prognose voor 2006 en rekent nu op een hoger bedrijfsresultaat dan in 2005. Tot dusver verwachtte Floridienne het even goed te doen als in 2005.

De omzet bleef in de eerste zes maanden nagenoeg stabiel in vergelijking met een jaar eerder en kwam uit op EUR 68 miljoen. In het eerste halfjaar van 2005 bedroeg de omzet EUR 68,5 miljoen, maar bij vergelijkbare bedrijfsgrootte slechts EUR 64,8 miljoen, zodat de omzet feitelijk met 5% toenam.

Financieel directeur Gaetan Waecquez maakt zich geen zorgen over de sterke daling van het bedrijfsresultaat (van EUR 1,4 miljoen tot EUR 0,0 miljoen). "Vorig jaar genoten wij van een meerwaarde op de verkoop van een gebouw en in de luxevoeding is het volledig normaal in de eerste jaarhelft geld te verliezen. In deze divisie zouden wij het jaar nochtans positief moeten kunnen besluiten", legt hij uit.

Niettemin diepte het verlies in de tak voeding zich uit in de eerste zes maanden van het jaar, van EUR 1,1 miljoen tot EUR 1,7 miljoen. Deze verslechtering schrijft Floridienne toe aan het verlies van marktaandeel in de slakkenafdeling als gevolg van een herstructurering. Floridienne diende in de escargots zwaar te snoeien wegens de groeiende concurrentie vanuit Oost-Europa. Voorts waren er hogere grondstofkosten bij Salm Invest (zalmproducten) en hogere financiele lasten bij Larzul (bereide gerechten). De omzet van de voedingspool nam af van EUR 26,9 miljoen tot EUR 23,2 miljoen.

In de chemietak steeg de nettowinst van EUR 2,2 miljoen tot EUR 2,4 miljoen op een omzet die steeg van EUR 40,4 miljoen tot EUR 44,7 miljoen. De dochterbedrijven Ika en Sidech presteerden prima, maar Floridienne Chimie kampte met zwakke marges. Sinds juni is er wel herstel merkbaar.

De tak biologie en risicokapitaal kan eindelijk de vruchten beginnen plukken van de investeringen uit het verleden. Het nettoresultaat verbeterde van EUR 0,4 miljoen tot EUR 1,8 miljoen. Dit is hoofdzakelijk te danken aan de verkoop van het PVC-recyclagebedrijf Rulo en de herwaardering van het belang in de chocoladeproducent NewTree voor een bedrag van EUR 1,6 miljoen.

Floridienne ging voor heel 2006 tot dusver uit van een bedrijfsresultaat in lijn met 2005, maar stelt die verwachting nu opwaarts bij. De groep verwacht nu betere resultaten dan in 2005.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud