Advertentie

Fluxys moet gloednieuwe gasleiding opnieuw aanleggen - update

(belga/tijd-nieuwslijn) - De nieuwe gasleiding die het bedrijf Fluxys pas een paar maanden geleden aanlegde tussen Zelzate en Zomergem, moet er alweer uit. De lasnaden kunnen stukspringen, zo bleek bij tests onder zware druk. De aanleg van de 21 kilometer lange leiding kostte 9 miljoen euro.

De gemeenten tussen Zelzate en Zomergem, waar de zestig centimeter dikke gaspijp doorloopt, werden maandag op de hoogte gebracht van de nieuwe werken die hen te wachten staan. De gasleiding is bestemd voor de bevoorrading van het industrieterrein van Zelzate. 'We kunnen geen risico's nemen, we moeten helemaal opnieuw beginnen', zegt Griet Heyvaert van Fluxys.

De druktesten met water zijn rampzalig afgelopen. 'Meer dan tien procent van de buizen konden 1,4 maal de bedrijfsdruk - een ruime veiligheidsmarge - niet aan. De lasnaden in de lengterichting zijn gesprongen.'

Wie voor de kosten moet opdraaien, is nog niet duidelijk. Tussen juli en oktober investeerde Fluxys 9 miljoen euro voor de aanleg van de pijpleiding. Het vervangen ervan zal 'een meerkost meebrengen', aldus het bedrijf dinsdag in een persbericht. 'Wellicht zullen de vervangingskosten uitkomen tussen de 10 en 12 miljoen', zegt Heyvaert aan het persbureau Tijd-Nieuwslijn. 'Maar die extra kost zal geen impact hebben op de resultaten van het bedrijf.'

Het is evenmin duidelijk wanneer de werken zullen aanvangen. 'Maar dat zal wellicht pas in de lente zijn, omdat er tijdens de winter teveel risico is voor terreinschade', aldus Heyvaert. In het persbericht gaf Fluxys aan dat de vervanging zeven maanden in beslag zal nemen, maar Heyvaert houdt het erop dat de klus sneller moet geklaard zijn.

Fluxys was ook eigenaar van de leiding die in augustus voor een zware ontploffing zorgde op het industrieterrein van Gellingen. Dat kostte twintig mensenlevens.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud