Fluxys onderzoekt aardgasopslag in Limburg

(tijd-nieuwslijn) - De Vlaamse onderzoeksinstelling Vito opent een grootschalig onderzoek van de bodem in het noordoosten van Limburg. De Vito hoopt er een ondergrondse koepelstructuur te vinden waarin aardgas kan worden opgeslagen. De Belgische gasnetbeheerder Fluxys heeft interesse om zo'n koepelstructuur uit te baten als ondergrondse gasopslagplaats. België heeft bijkomende gasopslagcapaciteit nodig om het stijgende verbruik op te vangen. Dat meldt De Tijd.

Het bodemonderzoek van Vito bouwt voort op onderzoeksprojecten in de jaren zeventig. Toen werd een groot deel van de bodem in kaart gebracht om ondergrondse gasvoorraden- en opslagplaatsen op te sporen. Het noordoosten van de provincie Limburg, het Kempens plateau met onder meer de gemeenten Hamont, Maaseik, Houthalen en Hechtel, is nog een blinde vlek op de kaart. Hoeveel het onderzoek in Limburg zal kosten is niet bekend, maar specialisten schatten dat de eerste fase bijna 10 miljoen euro zal kosten.

Dat de Vito aan zo'n project begint, heeft alles te maken met de mogelijke aanwezigheid van een ondergrondse koepelstructuur. Dat is een poreuze laag die afgedekt wordt door een niet doorlatende laag. Een dergelijke structuur kan gebruikt worden om aardgas ondergronds op te slaan, zegt projectverantwoordelijke Ben Laenen. De Belgische aardgasnetbeheerder Fluxys toont zich erg geïnteresseerd in bijkomende aardgasopslagcapaciteit en praat met de Vito over de financiering van het project.

België heeft opslagcapaciteit nodig om schommelingen in het gasverbruik op te vangen. Het verschil tussen het piekverbuik in de winter en de zomer kan immers erg groot zijn. 'De Belgische gezinnen verbruiken op sommige winterdagen tot 25 keer meer gas dan op een zomerdag, terwijl de aanvoer via pijpleidingen relatief constant verloopt', legt Bérénice Crabs van Fluxys uit.

Voor het Limburgse bodemonderzoek is de steun van de lokale besturen nodig, onder meer voor het verwerven van talrijke vergunningen. Jaak Gabriëls (VLD), de burgemeester van Bree is voorzichtig positief gestemd: 'Als er mogelijkheden voor gasopslag zijn, moeten we kijken hoe we die hier kunnen valoriseren.'

Fluxys baat een ondergrondse gasopslagplaats in het Antwerpse Loenhout uit. Maar door het stijgende verbruik is bijkomende opslagcapaciteit nodig. Fluxys zal daarom een nabijgelegen ondergrondse koepel, in Poederlee, ontwikkelen. 'Het onderzoek en de proefboringen om na te gaan of Poederlee geschikt is, kost 10 tot 15 miljoen euro', zegt Vincent Wittebolle, de gedelegeerd bestuurder van Fluxys.

Het idee van een gasopslagplaats in Poederlee is echter een project dat vorig jaar geherlanceerd door BUGS, een samenwerkingsverband van het Leuvense Energy Group en de Russische gasgigant Gazprom. BUGS en Fluxys proberen het project allebei naar zich toe te trekken. BUGS werkte eerder al samen met de Vito, dat nu in zee gaat met Fluxys. 'We moeten kijken welke rol BUGS nog zal spelen in beide gasopslagdossiers, klinkt het bij de Vito.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud