Advertentie
Advertentie

Ford belooft Genk 'een toekomst'

(belga) - John Fleming, de vice-voorzitter van de Europese Ford-directie, heeft tijdens een ondernemingsraad met de vakbonden van Ford Genk bevestigd dat er geen sluitingsplan bestaat voor de fabriek. Fleming zei er ook van overtuigd te zijn dat er nog een toekomst is voor Ford Genk en dat er alles aan gedaan wordt om de nieuwe Mondeo naar Genk te halen. 'De investering voor de Ford Focus gaat echter niet door en het Transit-model verhuist begin volgend jaar naar Turkije', zei de vice-voorzitter. De vakbonden eisen op korte termijn een economisch haalbaar plan voor Ford Genk. Als dat plan er niet snel komt, blijven de bonden acties voeren.

foto belga: John Fleming, de vice-voorzitter van de Europese Ford-directie, tijdens de bekendmaking van de sanering in Ford Genk op 1 oktober.

De bonden en de directie van Ford Genk hielden vrijdagnamiddag een ondernemingsraad. Het was het eerste contact tussen beide sinds de aankondiging van de 3.000 ontslagen midden vorige week. De directie komt niet terug op haar voornemen om 3.000 banen te schrappen in Genk. Voorts schrapt Ford de investering in Genk voor de Ford Focus en verhuist het de Transit binnen enkele maanden naar Turkije. 'De directie benadrukte dat deze beslissingen het gevolg zijn van de financieel zorgwekkende situatie van de groep Ford en geenszins ingegeven werden op basis van argumenten contra Ford Genk', zei de vakbondsafgevaardigde Theo Vangompel van het ACV na afloop van de ondernemingsraad.

Fleming verzekerde dat de vestiging in Genk niet wordt gesloten en ontkende nogmaals de berichtgeving in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Eerder hadden de woordvoerders van Ford Genk en Ford Europe hetzelfde gedaan.

Vangompel stelde na de ondernemingsraad dat er sprake is van een vertrouwensbreuk tussen de directie en de werknemers en dat de bonden naast een juridische sanctieclausule ook van de Ford- directie eisen dat die op korte termijn een economisch haalbaar plan voor Ford Genk op tafel legt. 'De Europese directie heeft hierop duidelijk laten verstaan dat dit op korte termijn gebeurt. Die toekomstbelofte van de directie moet wel hard gemaakt, zo niet blijven we actie blijven voeren', zei Vangompel.

De directie wil naar verluidt eerstdaags opnieuw met de bonden rond de tafel zitten 'omdat ze gelooft in een toekomst voor de fabriek'.

De vakbonden riepen vrijdag een 24-urenstaking uit voor zowel de arbeiders als de bedienden. De nachtploeg heeft in de nacht van donderdag op vrijdag om 2 uur het werk neergelegd. De staking is een reactie op de krantenberichten waarin te lezen staat dat de Belgische Staatsveiligheid al eind juli meldde dat Ford Genk volledig wordt opgedoekt.

De bonden bekijken momenteel de acties voor de volgende dagen. Dat er acties komen, staat zo goed als vast, ondanks het feit dat de Ford-directie vandaag haar eis herhaalde om de productie te hervatten. Dat was te horen in de vakbondskringen. De media kregen van de Ford-werknemers overigens verwijten naar het hoofd geslingerd. Zij waren woedend over het bericht dat vandaag in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen verscheen.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud