Ford Genk bouwt nieuwe Mondeo en geniet voorkeur voor twee andere modellen

(belga) - Ford Genk krijgt de productie van de nieuwe Ford Mondeo toegewezen. Dat heeft John Fleming, de vice-voorzitter van Ford Europe, bevestigd na de ondernemingsraad in de Limburgse vestiging. 'Hiermee wordt de toekomst van Ford Genk verzekerd', zegt Fleming. Tegen midden november spreekt de Ford-directie zich uit over de komst van twee andere modellen naar Genk. De Transit is het zeker niet. Dat model verhuist in februari naar Turkije.

foto belga: Een werknemer doet de laatste controle van de Mondeo-wagens in de fabriek in Genk.

Fleming herhaalde wat hij drie weken geleden in Ford Genk kwam vertellen. De vestiging verliest 3.000 jobs en de investeringen in de fabriek worden teruggeschroefd van 900 tot 500 à 700 miljoen dollar. Fleming stelde dat de 3.000 aangekondigde ontslagen bij Ford Genk het onderwerp uitmaakt van de toekomstige besprekingen met de bonden.

Nieuw was de mededeling dat Ford Genk blijft bestaan dankzij de productie van de nieuwe Mondeo. 'De beslissing werd vervroegd genomen om de onzekerheid die onder de werknemers in Genk heerst, te helpen wegnemen', aldus nog Fleming. Midden november wordt dan beslist of Ford Genk nog twee andere producten dient te produceren. Genk geniet alvast de voorkeur voor de productie.

De directie heeft de vakbonden gevraagd om de productie in Genk zo snel mogelijk te hervatten zodat het vertrouwen van de Europese directie in de fabriek niet wordt geschaad. 'De beste manier om de beslissing over de twee nieuwe modellen in het voordeel van Genk te beïnvloeden, is terug te keren naar wat de fabriek het beste doet, namelijk voertuigen van topkwaliteit produceren op een uiterst efficiënte wijze', luidde het.

De werknemers reageerden gelaten op de verklaringen van Fleming. 'Wij kregen al zo veel beloftes', luidt het. De werknemers van de middagploeg bij Ford Genk hebben het werk tijdelijk hervat. Ze deden dat op vraag van het gemeenschappelijk vakbondsfront. De bonden beslisten om de acties tijdelijk op te schorten in afwachting van het resultaat van de ondernemingsraad.

Nu vast staat dat Ford zowat 500 miljoen dollar investeert in Genk, kan de Vlaamse regering opnieuw met geld over de brug komen. De regering had haar expansiesteun bevroren na de aankondiging van de sanering van 3.000 werknemers. De overheidssteun zal wel geen 50 miljoen euro bedragen. 'Daar Ford zijn investering van 900 miljoen euro niet nakomt, verminderen ook wij de steun', reageert de Vlaamse minister van Economie, Patricia Ceysens. De expansiesteun hangt af van het bedrag dat Ford uiteindelijk investeert in Genk. Ceysens zegt dat het percentage van de steun van 4,2 procent op de bedrijfsinvestering blijft gehandhaafd. Europa legt dat maximumpercentage op.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud