Fortis Bank verhoogt basisrente spaarrekening

Fortis Bank verhoogt vanaf 1 juli de basisrente op de spaarrekening van 1,25 procent tot 1,50 procent. Dat meldt de bank maandag in een persbericht. Voorts zou Fortis een aanbod op de Duitse markt voor retailbanking uitwerken.

(tijd) 'De jongste maanden is het rentepeil op de financiële markten voelbaar gestegen. Het geleidelijk herstel van de conjunctuur en de aantrekkende inflatie in de eurozone wijzen in de richting van een verdere verstrakking van het monetair beleid, in de lijn van de twee eerdere ECB-renteverhogingen dit jaar. Een verhoging van de basisrente op het gereglementeerd sparen past dan ook in de marktlogica', aldus Fortis Bank in het persbericht.

Rentevergoeding

De totale rentevergoeding op de spaarrekening bij Fortis zal daardoor 2 procent bedragen, bestaande uit 1,50 procent basisrente en 0,50 procent aangroei of getrouwheidspremie.

Eerder kondigde ING aan dat het vanaf 1 juli tot 31 juli de basisrente op het spaarboekje met 0,25 procent verhoogt tot 1,50 procent. De aangroeipremie wordt met een halve procent opgetrokken tot 1,75 procent, waarmee de totale rentevergoeding 3,25 procent bedraagt.

Duitse markt

Maandag raakte ook nog bekend dat Fortis een aanbod uitwerkt op de Duitse markt voor retailbanking. Vanaf juli zal de Nederlands-Belgische bankverzekeraar er consumentenkrediet aanbieden. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung maandag.

De krant citeert Peter Heijt, bestuursvoorzitter van de nieuwe afdeling Fortis Consumer Finance Germany. Fortis in Brussel wil het bericht niet bevestigen.Volgens de Duitse krant zal het consumentenkrediet aan verzekeringsproducten gekoppeld worden en zullen consumenten ook een credit card kunnen krijgen. In een latere fase zouden ook hypotheekleningen mogelijk zijn. Het zou de bedoeling zijn dit jaar twintig gespecialiseerde filialen te openen, die zich duidelijk onderscheiden van de bankfilialen van Fortis, zo zegt Heijt in de krant. Binnen anderhalf jaar moeten de grote gebieden in Duitsland gedekt zijn en een jaar later zou Fortis 130 dergelijke zaken exploiteren.Ook in andere landen zal dit nieuwe marktconcept, dat op de Fortis-thuismarkt Benelux niet bestaat, zijn intrede doen.

Meer landen

In Polen wordt het al twee maanden getest en ook voor Italië wordt een intrede onderzocht. 'Elk jaar zullen er een of twee nieuwe landen bijkomen', aldus Heijt. Het nieuwe concept van retailbanking zou zich vooral richten op klanten van 20 tot 39 jaar oud, die zich niet gebonden voelen aan een vaste bank.Bij Fortis in Brussel wil men maandag enkel bevestigen dat er een project loopt in het kader van de overname en de integratie van de Von Essen Bank, die in mei van dit jaar werd afgerond. De overname van Von Essen is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van detailhandelsactiviteiten buiten de Benelux, zo luidde bij de afronding van de overname en wordt nu herhaald. 'Maar het is nog wat vroeg om over de concrete uitwerking ervan te spreken', aldus woordvoerster Hilde Junius.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud