'Fortis dicht bij overname levensverzekeraar in Oekraïne'

Fortis is in vergevorderde onderhandelingen met de eigenaars van de Oekraïense levensverzekeraar Etalon. Het overnameproject past in de verdere internationalisering van de bankverzekeraar.

(tijd) Dat schrijft De Standaard vandaag.Etalon is een van de tien grootste levensverzekeraars van Oekraïne. Volgens de lokale media zijn de gesprekken zeer ver gevorderd. De Ukranian Journal schreef gisteren zelfs dat Fortis al een voorlopig verkoopsmemorandum heeft ondertekend. Toch is de transactie nog niet helemaal rond. Volgens het Russische persbureau Interfax moet een delegatie van Fortis binnenkort nog naar de hoofdstad Kiev afreizen om de laatste details te bespreken.

De interesse van Fortis voor Oekraïne is nieuw, maar voor ingewijden geen verrassing. De bankverzekeraar wil tegen 2009 de winstbijdrage buiten de Benelux verdubbelen tot 30 procent. Vorig jaar besteedde Fortis in totaal niet minder dan 1,5 miljard euro aan tien overnames buiten zijn thuismarkt, met de acquisitie van de Turkse Disbank als belangrijkste blikvanger.

De nakende intrede in Oekraïne is nu wellicht een volgende stap. De overnameprooi - die in de lokale media afwisselend als Etalon Zhyttia en Etalon Zhizni wordt omschreven - moet Fortis in staat stellen te profiteren van de ontluikende Oekraïense markt voor levensverzekeringen. Die markt staat vandaag nog in haar kinderschoenen, maar groeit erg snel. Etalon slaagde er vorig jaar in om de netto-inkomsten te verdrievoudigen tot 3,7 miljard hryvnia (ruim 700 miljoen dollar).

Belangrijk is ook dat Etalon onder meer een distributieakkoord zou hebben met de Oekraïense posterijen. Als Fortis het handig speelt, kan de bankverzekeraar op die manier wellicht toegang krijgen tot een uitgebreid kantorennet.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud