Fortis en ING verdubbelen deposito-automaten

(belga) - De service waarbij klanten van ING en Fortis via self-bank kantoren geld 'in' de muur kunnen steken voor stortingen, is een succes. Bij ING wil men het aantal deposito-automaten tegen eind 2005 zelfs optrekken van 60 naar zo'n 150 of 160. Bij Fortis, dat in 2004 een proefproject in 11 kantoren startte, mikt men op een uitbreiding tot 50 deposito-automaten tegen eind 2005. Ook bij Dexia krijgt het systeem eind dit jaar navolging.

Sinds april vorig jaar kunnen de klanten van ING hun bankbiljetten kwijt in een deposito-automaat in sommige self-banks. Het systeem blijkt een groot succes. Vorig jaar startte ING met een dertigtal automaten. Momenteel zijn er dat zo'n zestig en tegen het eind van het jaar worden er nog eens 100 extra geplaatst.

Maandelijks wordt via de ING-deposito-automaten zo'n 20 miljoen euro gestort. Het aantal stortingen schommelt rond iets meer dan 20.000 per maand. "Zo waren er in februari 21.500 stortingen voor een totaalbedrag van 21 miljoen euro. Gemiddeld werd in die maand per transactie zo'n 886 euro gestort", verduidelijkt De Muyer.

"Het voordeel van dat systeem is dat klanten hun cash niet moeten bijhouden en op een veilige manier kunnen storten, ook buiten de kantooruren. Daarom wordt het systeem ook voornamelijk door handelaars gebruikt. Bovendien komt het gestorte geld sneller op de rekening en herkent het systeem valse biljetten", zegt De Muyer. Bij ING denkt men ook aan een systeem waarbij het geld volledig wordt 'gerecycleerd'. Het gestorte geld zou dan meteen weer uit de muur kunnen worden gehaald.

Bij Fortis startte men vorig zomer met een proefproject in 11 kantoren. "De resultaten van dat project waren gunstig genoeg om het systeem uit te breiden. Zo zullen er tegen het einde van dit jaar zo'n 50-tal deposito-automaten in gebruik zijn, verspreid over het Fortis-netwerk. Op termijn zal dat cijfer nog stijgen", aldus Xavier De Swaef van Fortis.

Ook bij Dexia heeft men plannen rond het deposito-systeem. Zo wordt in het najaar alvast gestart met een testkantoor, zo luidt het op de Dexia-persdienst. Momenteel kan men bij Dexia en ook bij KBC nog geen geld in de muur steken en zijn klanten aangewezen op het 'enveloppesysteem'. Daarbij is een manuele tussenkomst nog steeds nodig. Toch benadrukken beide banken dat voor die storting de valutadatum die van de stortingsdag is. Bij KBC heeft men op korte termijn alvast geen plannen om te investeren in het nieuwe systeem.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud