Fortis Global Private Equity investeert 23 miljoen euro in Mitiska

(tijd-nieuwslijn) - De retailholding Mitiska brengt haar belangen in Fun, AS Adventure en 33,4 procent van Brantano onder in een aparte holding. In deze holding neemt Fortis Global Private Equity een belang van 49,5 procent. Fortis Global Private Equity betaalt daarvoor 23 miljoen euro. Daarnaast heeft Mitiska een schuldherschikking en -afbouw onderhandeld met GIMV en de banken.

Dat meldt Mitiska in een persbericht. Mitiska was reeds lang op zoek naar een manier om de financiële structuur te verbeteren. 'We zoeken geen partners op het niveau van Mitiska, maar wel op het niveau van de participaties. Dat kan zowel een financiële of operationele partner zijn', zei de groep in april.

Mitska brengt in de nieuwe holding haar belang van 56,4 procent in Fun, haar 50 procent in AS Adventure en haar belang van 33,4 procent in Brantano in. Mitiska behoudt haar rechtstreeks belang van 7,9 procent in Brantano. Vanwege de structuur die werd opgezet, via een holding waarbij Fortis een minderheidsbelang krijgt, werd het belang in Brantano gewaardeerd met een decote. 'Dat heeft niets te maken met de waarde van Brantano, enkel met de structuur', benadrukt Luc Geuten, gedelegeerd bestuurder van Mitiska.

Van de 23 miljoen euro die het ontvangt, gebruikt Mitiska volgens Geuten meer dan 20 miljoen euro voor de schuldherschikking en de schuldafbouw. Begin april liet Mitiska weten dat het voor 23 miljoen euro financiële schulden op zijn balans heeft staan. Er wa 10,3 miljoen euro aan schulden door de acquisitie van Cotswold Outdoor door AS Adventure, de overname van Fun Plus door de Fun groep en werkingsmiddelen verstrekt aan Ide. Daarnaast had Mitiska een schuld van 12,7 miljoen euro aan de investeringsmaatschappij GIMV, die op 31 maart 2004 terugbetaald moest worden. Volgens Geuten is het gros van deze schuld nu weg en werd het resterende bedrag omgezet in een schuld op lange termijn.

Fortis Private Equity investeerde in juni reeds 5 miljoen euro in Fun Belgium. Fortis verwierf daarmee een belang van 9,43 procent. Het vers kapitaal zal worden gebruikt om over een periode van 5 jaar een groeiplan te realiseren. 'Het is op deze manier dat we het team van Fortis Private Equity leerden kennen', aldus Geuten. 'Hun manier van werken stond ons aan.' Geuten merkt op ook dat de participaties hierdoor een sterke en stabiele aandeelhouder krijgen. Volgens de gedelegeerd bestuurder zijn financiele injecties bij Fun, Brantano of AS Adventure niet aan de orde.

De 50 procent in Ide, de 49 procent in CeraMega, de 11,8 procent in NetFundEurope en het belang in Interiors for Europa maken geen deel uit van de deal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud