France Télécom-topman Michel Bon stapt op

(tijd-nieuwslijn) - Michel Bon is niet langer gedelegeerd bestuurder van France Télécom. Op de raad van bestuur van donderdagavond heeft hij bij de Franse regering, de meerderheidsaandeelhouder van France Télécom, zijn ontslag ingediend. Hij blijft wel nog enkele weken op post tot een passende opvolger is gevonden.

Dat wordt geen gemakkelijke taak, want Bon laat een telefoonmaatschappij achter met een schuldenlast van EUR 69,7 miljard, vijf keer zoveel als de marktwaarde. Bovendien was Bon met een salaris van EUR 279.000 de slechtst betaalde topman van een CAC40-bedrijf. Als mogelijke opvolger van Bon wordt Thierry Breton, de huidige gedelegeerd bestuurder van Thomson Multimedia, genoemd. Officieel ontkent Breton echter alle interesse.

De 59-jarige Bon (foto: epa) is uiteindelijk bezweken onder de zware druk om af te treden. Hij kwam in 1995 aan het hoofd te staan van de Franse telefoonmaatschappij. France Télécom ging in 1997 naar de beurs tegen EUR 27,75. In maart 2000 bereikte het aandeel zijn hoogtepunt op EUR 219. Donderdag kostte een aandeel-France Télécom nog EUR 10,63. Dit jaar ging er al 76% af van de koers.

Om de gigantische schuldenlast te verminderen heeft Bon activa verkocht, maar daarmee is ook de groei vertraagd. Het mislukte Duitse avontuur met MobilCom heeft wellicht de doorslag gegeven bij Bons beslissing om af te treden. France Télécom nam 28,5% in de Duitse mobilofoonoperator, maar ligt al een half jaar overhoop met de directie van MobilCom over investeringen in de mobilofonie van de derde generatie. Donderdagavond heeft de raad van bestuur van France Télécom besloten de financiële steun aan MobilCom stop te zetten, wat zoveel betekent als het faillissement van de Duitse operator.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud