Frans parlement tegen fusie GdF en Suez

De kans dat de Franse nutsconcerns Gaz de France (GdF) en Suez kunnen fuseren, is fors gezakt. Dinsdag tekende zich in het Franse parlement een ruime meerderheid af tegen de privatisering van GdF die noodzakelijk is om de fusie met Suez mogelijk te maken.

(tijd) Ruim twee derde van de neogaullistische regeringspartij UMP verzet zich tegen de privatisering en daardoor zijn de tegenstanders ruim in de meerderheid. Dat is een nieuwe tegenslag voor premier Dominique de Villepin, die de fusie eind februari aankondigde en vooralsnog van plan is de privatiseringswet gewoon ter stemming te brengen.

De Europese Commissie oordeelt uiterlijk maandag of ze de fusie van de Franse energiegroepen Suez en Gaz de France (GdF) toelaat of een diepgaand onderzoek start. Het eerdere uitstel van die beslissing na een Belgische vraag om het dossier mee te behandelen, is ingetrokken.

De federale minister van Economie, Marc Verwilghen (VLD), stuurde eind mei een brief naar het Europese commissielid voor Concurrentie, Neelie Kroes. Daarin vroeg Verwilghen het deel van het fusiedossier dat betrekking heeft op de Belgische markt, over te laten aan de Raad voor de Mededinging. Na de ontvangst van dat verzoek, werd de termijn voor een eerste beslissing in het dossier automatisch verlengd met tien werkdagen, tot 3 juli.

Maar na tussenkomst van premier Guy Verhofstadt (VLD) stuurde Verwilghen een tweede brief naar Kroes. Daarin legde hij uit dat het niet zijn bedoeling was een doorverwijzing van het dossier te vragen. Omdat het voor Kroes niet duidelijk was wat België precies wou, stuurde ze op 8 juni zelf een brief. Daarin zegt Kroes dat ze de vraag tot doorverwijzing ingetrokken beschouwt als België niet tegen 12 juni reageert, bevestigen EU-bronnen.

Kroes' woordvoerder bevestigde gisteren dat de vraag is ingetrokken. 'Na contacten met de Belgische autoriteiten besloten we dat er toch geen vraag tot doorverwijzing is', zei de woordvoerder. Ook het uitstel van tien werkdagen wordt tenietgedaan. Daardoor moet de Commissie weer tegen 19 juni beslissen of de operatie door de beugel kan, dan wel of diepgaand onderzoek nodig is.

De onduidelijkheid over de Belgische vraag doet in EU-kringen wenkbrauwen fronsen. Ervaren EU-ambtenaren zeggen geen weet te hebben van een precedent met een ander EU-land. Het is wel de tweede keer in korte tijd dat België een vraag tot doorverwijzing intrekt. Eerder gebeurde dat voor de overname van Telindus door Belgacom.

BaK, JL

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud