Advertentie

Franse beurs legt aandelenhandel in Arcelor stil

De Franse beurs heeft de handel in het aandeel Arcelor is woensdag om 13.00 uur opgeschort. De raad van bestuur van de staalgroep vergadert vandaag over het herziene voorstel van de Russische staalgroep Severstal.

Alexey Mordashov, topman bij Severstal

(tijd/belga) - Ook op de beurzen van Madrid en Brussel is de handel in Arcelor stilgelegd. Severstal maakte vandaag bekend dat de controlerende aandeelhouder van het bedrijf, Alexey Mordashov, genoegen neemt met een aandelenbelang van 25 procent in het nieuw te vormen fusiebedrijf. Eerder was hij met Arcelor een belang van 32,2 procent overeengekomen.

Dit houdt in dat Mordashov 210 miljoen nieuwe aandelen Arcelor ontvangt, in plaats van 295 miljoen. Daarnaast heeft hij niet de intentie zijn belang uit te breiden boven de 33 procent zonder een volledig bod uit te brengen.

Ook ziet Severstal af van de oprichting van een 'Strategisch Comite'. In ruil daarvoor vervalt de voorwaarde dat Mordashov gedurende vier jaar zijn belang in Arcelor niet mag wijzigen en het gedurende vijf jaar niet mag verkopen. Daarnaast wordt de bijdrage van de Severstal-bestuursvoorzitter van 1,25 miljard euro teruggetrokken.

De aanpassingen in het voorstel zijn het gevolg van kritiek van Arcelor-aandeelhouders. Die hebben de afgelopen weken druk uitgeoefend op het staalconcern. Gisteren gaf Guy Dolle, de bestuursvoorzitter van Arcelor, toe dat zijn aandeelhouders momenteel 'een beetje druk' uitoefenen op de directie van de groep.

Eind mei maakte Arcelor bekend met het Russische Severstal te willen fuseren, om zo een vijandig bod van Mittal Steel af te weren. Aandeelhouders reageerden echter niet onverdeeld enthousiast op het nieuws. Door de invloed van Severstal in het op te richten fusiebedrijf te verkleinen, hoopt Arcelor meer steun te krijgen voor dit plan.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud