Franse staat gaat belang in Renault verder terugschroeven

(tijd-nieuwslijn) - De Franse overheid gaat binnenkort nog eens 10 tot 15% van haar belang in Renault verkopen. Dat schrijft Le Figaro Entreprises maandag. In april gooide de overheid al eens 10% op de markt, maar gelet op het oplopende begrotingstekort kan zij elke euro gebruiken.

Volgens Le Figaro Entreprises zijn Merrill Lynch, BNP Paribas en Societe Generale sinds een tiental dagen de markt aan het aftasten. Zij contacteren fondsbeheerders en beleggers om na te gaan hoeveel aandelen-Renault zij zouden willen afnemen en tegen welke prijs. Op die manier hoopt 'Bercy' - het Franse ministerie van Economie, Financien en Industrie - vrij snel een beeld te krijgen van het volume dat de markt kan absorberen zonder dat het aandeel-Renault er te veel onder lijdt.

De eigenlijke verkoopoperatie zou al over enkele dagen van start kunnen gaan, maar het kan ook enkele weken worden, luidt het in beurskringen. Eens de beslissing is genomen, zullen banken, overheid en schatkist het meest geschikte verkoopmoment afwachten.

De Franse overheid bezit momenteel 25,9% in Renault. 15% is in handen van Nissan, 3,4% van de werknemers, 3% van Renault zelf en 2,5% van een groep geassocieerde aandeelhouders. De free float bedraagt 50,2%. In 1993 werd de autoconstructeur nog voor 80% gecontroleerd door de staat.

Het nieuws van de nakende verkoop zorgt niet voor enthousiasme bij de beleggers. In een stijgende markt, met een DJ Euro Stoxx die 3% hoger noteert, verliest Renault omstreeks 14.30 uur 0,5% tot EUR 48,5.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud