Franse Unibail neemt Rodamco Europe over voor 11,2 miljard euro

Rodamco Europe, de grootste eigenaar van shoppingcenters in Europa, wordt overgenomen door zijn Franse sectorgenoot Unibail. Unibail doet een bod van 0,530 aandeel Unibail voor één aandeel Rodamco Europe. Hiermee wordt Rodamco Europe gewaardeerd op 124,80 euro per aandeel, ofwel 11,2 miljard euro.

(betten/tijd) - Dat hebben beide vastgoedbedrijven dinsdag bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht.

Het bod biedt volgens beide vastgoedbedrijven een premie van 15 procent op de slotkoers van Unibail en Rodamco Europe op 5 april 2006. De raad van commissarissen en raad van bestuur van Rodamco Europe steunen het bod, met uitzondering van commissaris Terry Dornbush van Rodamco Europe. Hij heeft zich teruggetrokken en onthouden van stemming.

In een conference call over de voorgenomen fusie wilde bestuursvoorzitter Maarten Hulshoff van Rodamco Europe geen nadere mededelingen doen over de beslissing van Dornbush. Hulshoff en Poitrinal, de huidige bestuursvoorzitter van Unibail, benadrukten vanochtend dat het een vriendelijk bod is, 'een deal tussen gelijken'.

De nieuwe combinatie van de twee vastgoedbedrijven heeft een gezamenlijke portfolio van EUR 21,7 miljard en netto-huuropbrengsten van EUR 974 miljoen. Hiermee ontstaat de grootste pan-Europese vastgoedbelegger.

Unibail is volgens Hulshoff voornamelijk actief in Frankrijk, maar dan gespreid over meerdere segmenten - naast retail, ook kantoren en beurs- en evenementenhallen - terwijl Rodamco Europe zijn activiteiten gespreid heeft over veertien landen binnen Europa. De portfolio van de Rotterdamse vastgoedbelegger is voor 94% belegt in retail. De beleggingsportefeuille van de nieuwe combinatie is voor 60% belegd in Frankrijk, tegen 40% in de rest van Europa.

Door synergieen kunnen de netto huuropbrengsten vanaf 2012 toenemen met een range van EUR 40 miljoen - EUR 65 miljoen. Guillaume Poitrinal, de huidige CEO van Unibail, wordt de bestuursvoorzitter van de nieuwe combinatie. Maarten Hulshoff, de huidige CEO van Rodamco Europe, zal niet plaatsnemen in het bestuur van de gecombineerde onderneming. Hij vertrekt. De voorzitter van de raad van commissarissen van Rodamco Europe, Robert van Oordt, zal die rol ook op zich nemen in de nieuwe combinatie.

Het nieuwe hoofdkantoor van de combinatie zal gevestigd worden in Rotterdam. In de conference call liet Poitrinal weten dat er nog geen nieuwe naam is voor de nieuwe onderneming. Het fusiebedrijf krijgt een 'primary listing' op Euronext Parijs en een notering op Euronext Amsterdam.

Na gestanddoening van het bod, dat bij een aanmelding van minimaal 60% van de aandelen zal geschieden, zal ernaar worden gestreefd de notering van Rodamco Europe aan Euronext Amsterdam te beeindigen. 'De gecombineerde partij zal naar verwachting kunnen profiteren van opname in de CAC40 hetgeen zal leiden tot grotere bekendheid van het bedrijf en een grotere verhandelbaarheid in aandelen', aldus de bedrijven.

De marktwaarde van Rodamco Europe bedraagt momenteel EUR 9,72 miljard terwijl de marktwaarde van Unibail EUR 10,86 miljard is. Het aandeel Rodamco Europe heeft in het jaar tot nu toe een rendement behaald van 7,58%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud