Fusie Brussels Airlines en Virgin mislukt

(tijd) - Er komt voorlopig geen fusie tussen de Belgische luchtvaartmaatschappijen Virgin Express en SN Brussels Airlines. Dat zei een betrokkene. De gesprekken liepen spaak op de waardering van elkaars activa. De twee zijn wel van plan commercieel te blijven samenwerken.

Een maand geleden kondigden de twee partijen een beginselakkoord aan over een fusie van hun luchtvaartmaatschappijen. Dat moest de harde concurrentie op de kleine Belgische markt vermijden op een ogenblik dat de luchtvaart het al moeilijk heeft. Een samensmelting leek dan wel economisch zinvol, de financiële invulling van het plaatje bleek niet te kunnen.

Vandaag of ten laatste morgen komen Virgin Express en SN Brussels Airlines met een mededeling om het afspringen van de gesprekken te bevestigen. De betrokkene spreekt liever van een opschorting dan wel van een breuk. De huidige gesprekken zijn er vooral op gericht te onderzoeken hoe we onze commerciële samenwerking kunnen behouden, zei hij.

Virgin zou vooral de nadruk gelegd hebben op de waarde van zijn balans de dag van vandaag, terwijl SN Airlines zijn verwachte toekomstpotentieel mee wil verdisconteren. Beide partijen hebben altijd gezegd dat in het geval van een mislukking van de gesprekken een stand-alone scenario klaar ligt. Zo kondigde Virgin vorige week al aan met twee nieuwe bestemmingen te beginnen.

SN Brussels Airlines wil, als de fusie is afgeblazen, zo snel mogelijk starten met een eigen A319-vloot voor het aanvliegen van verder gelegen Europese bestemmingen. Daarvoor worden maximum tien toestellen ingezet, dit keer in eigen exploitatie en niet in onderverhuring aan derden, zoals met het Afrikanetwerk het geval is. Daarvoor werd Birdy Airlines gekozen.

Of Richard Branson toch zijn beloofde 25 miljoen euro investeert in SN Brussels Airlines na de geflopte fusie is onduidelijk. Een bron bij Brussels Airlines verzekert dat de opvolger van Sabena voorlopig over voldoende middelen beschikt en dat de voorbije dagen bovendien vijf extra kandidaat-investeerders zich gemeld hebben, die samen een bedrag zouden inbrengen dat groter is dan wat Branson in petto heeft.

GUM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud