Advertentie

Fusie Dexia en Sanpaolo IMI begraven

(tijd) - De fusie van Dexia en Sanpaolo IMI is van de baan. De raad van bestuur van Dexia besliste zondag unaniem de fusiegesprekken met de Italiaanse bankgroep stop te zetten. 'De voorwaarden om de studie van het project voort te zetten zijn niet meer aanwezig', liet Dexia weten. De voltallige raad bevestigde zijn vertrouwen in directievoorzitter Pierre Richard (foto: Belga) en in het directiecomité van de Belgisch-Franse bankgroep. Dat meldt De Tijd.

Zondag stond een cruciale raad van bestuur op de agenda bij Dexia. De raad moest zich uitspreken over het fusieproject met de Italiaanse bankgroep Sanpaolo IMI. De studie van dat project werd verleden week door Dexia opgeschort omdat de Belgische referentieaandeelhouders van de bankgroep (Gemeentelijke Holding, Arco en Ethias) zich formeel verzetten tegen de samensmelting. Het zat sommige Belgische aandeelhouders erg hoog dat Pierre Richard de fusieonderhandelingen volledig achter hun rug had gevoerd en dat ze uit deze krant het bestaan van de fusiegesprekken moesten vernemen. Bovendien zagen ze geen meerwaarde in de fusie.

'De Belgisch-Franse identiteit van Dexia is nooit ter discussie gesteld', zegt bestuursvoorzitter François Narmon. Narmon en Richard vinden dat de groeiperspectieven van Dexia intact blijven.

Na de raad van bestuur meldde Dexia dat het een einde maakt aan de studie van het project. Dat werd unaniem besloten. Pierre Richard en het directiecomité kregen de steun van alle bestuurders. Het verzet van de Belgische referentieaandeelhouders had de positie van de directievoorzitter nochtans onder zware druk gezet. Pierre Richard en François Narmon benadrukken dat alle neuzen gisteren in dezelfde richting wezen. 'Er is nooit sprake geweest van een schisma bij de raad', zeggen ze in een exclusief gesprek met de redactie.

De raad van bestuur van Sanpaolo IMI vergadert vandaag over het fusieproject. De Italiaanse groep hield al openlijk rekening met een stopzetting van de gesprekken.

Het was zondag ook de laatste raad van bestuur van de ontslagnemende Karel De Gucht (VLD). Hij wordt vervangen door zijn partijgenoot Francis Vermeiren. Wie De Gucht opvolgt in het strategisch comité van Dexia, is onduidelijk. Volgens onze informatie lijkt dat zitje weggelegd voor Francis Vermeiren en niet voor PS-voorzitter Di Rupo. MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud