'Fusie kan prijszettingskracht verhogen'

Een fusie van beide bedrijven zal de prijszettingskracht van Transics en Punch Telematix fors verhogen', klinkt het bij analist Matthias De Wit van beurshuis Petercam, die meent dat een fusie veel potentieel voor synergieën in zich draagt.

(tijd) - De geruchten over een mogelijk samengaan van Transics en Punch Telematix circuleren al geruime tijd. Transics werd reeds twee maal verplicht door de CBFA om een persbericht uit te sturen over de stand van zaken. Nochtans zijn de twee Ieperse telematicabedrijven gedoodverfde partners.

'Op het eerste zicht is de prijs aan de hoge kant, maar je moet rekening houden met het potentieel voor synergieën', aldus De Wit. 'Als Transics erin slaagt de marges bij Telematix op het niveau van Transics te brengen, betaalt het slechts 4,3 keer de bedrijfskasstroom.' De synergieën hebben vooral betrekking op R&D, administratie en verkoopsactiviteiten. 'Door de hogere omzet die de groep zou kunnen realiseren, kan een grotere operationele hefboom bereikt worden.

'Bovendien zou een fusie de prijszettingskracht verhogen', zegt De Wit. 'Transics en Telematix beconcurreren elkaar fel op de kernmarkten in de Benelux, Frankrijk en Duitsland.' 

Toch is er ook aardig wat uitvoeringsrisico aan verbonden, meent De Wit. 'De producten die beide bedrijven produceren zijn bijna substituten. Ze zullen bijgevolg naar een gezamelijk model moeten evolueren.'

SD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud