Gaz de France ontkent berichten over ontslaggolf

Het Franse energiebedrijf Gaz de France ontkent in een persbericht de berichten dat de fusie met zijn Franse sectorgenoot Suez tot 20.000 banen zal kosten. Volgens GdF werd het nieuws de wereld ingestuurd 'om een klimaat van angst voor het project tussen Suez en Gaz de France te scheppen'.

(tijd) In het persbericht hamert GdF erop dat het fusieproject zal leiden tot verdere ontwikkeling van de energiegroep. 'Het zal voor een groei van investeringen zorgen. Het fusieproject met Suez gebeurt op gelijkwaardige basis en zal leiden tot meer jobs,' klnkt het.

De Franse krant La Tribune meldde vrijdag dat uit een onderzoek van de consultant Alpha blijkt dat het gezamenlijke personeelsbestand van Suez en Gaz de France na de fusie met 10 procent zal dalen. Tegen 2010 zullen er daardoor 20.000 banen verdwijnen. Volgens hetzelfde rapport zal Gaz de France 21 procent van zijn gascontracten in Frankrijk moeten afstaan om tegemoet te komen aan de eisen van de Europese Commissie. Die stelt zich immers vragen bij de dominante positie die Suez en Gaz de France zal hebben op de Belgische en Franse gasmarkt. Beide bedrijven dienden woensdag een compromisvoorstel in om een Europees fiat voor hun fusieproject te krijgen.

Het onderzoek gebeurde in opdracht van de Franse vakbonden CGT, FO, CFE-CGC en CFTC, die zich altijd hebben verzet tegen de fusie van de twee Franse gasbedrijven. De bonden zijn vooral gekant tegen de voorsgestelde privatisering van Gaz de France. Opdat de fusie tussen GdF en Suez zou slagen moet het staatsbelang in GdF terugvallen van 80 tot 34 procent. Het Franse parlement stemt op 3 oktober over een wetsaanpassing die deze privatisering moet mogelijk maken. Verwacht wordt dat een meerderheid deze privatiseringswet zal goedkeuren. De vakbonden hebben voor die dag acties aangekondigd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud