GdF verwerpt bezwaren van Europa

De directie van de Franse energiegroep Gaz de France verwerpt alle bezwaren van de Europese Commissie tegen de fusie met sectorgenoot Suez. Dat hebben vertegenwoordigers van de vakbond CGT gemeld naar aanleiding van een buitengewone raad van bestuur.

(belga) De raad van bestuur boog zich over de bezwaren die de Europese Commissie had overgemaakt met betrekking tot de geplande fusie van Gaz de France met Suez. De Commissie vreest concurrentiestoornissen in Belgiƫ en Frankrijk.

In de repliek, die vrijdag naar de Europese Commissie is verzonden, betwist Gaz de France 'punt per punt' de bezwaren van Brussel, melden de vakbondsafgevaardigden. De directie weigert elke commentaar. De opmerkingen aan het adres van de Commissie heten 'vertrouwelijk' te zijn.

De Europese Commissie verstuurde op 18 augustus een brief met bezwaren naar Suez en Gaz de France. Ze vreest dat de nieuwe groep een te dominante positie zal innemen op de Belgische gas- en elektriciteitsmarkt en de Franse gasmarkt. Beide bedrijven moeten tegen vandaag/vrijdag hun reactie op de bezwaren van de Commissie overmaken aan Brussel.

Vanaf 7 september wordt het wetsontwerp over de privatisering van Gaz de France behandeld in het Franse parlement. Die privatisering opent de weg naar een fusie met Suez.

De linkse oppositie is vastberaden het plan te kelderen en heeft meer dan 100.000 amendementen ingediend op de tekst die het staatsbelang in Gaz de France inkrimpt tot 34 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud