Geld beursgang PunchGraphics naar lasersnijmachines

(tijd-nieuwslijn) - PunchGraphics wil het geld van de aparte beursgang in de eerste plaats gebruiken om te investeren in de ontwikkeling van lasersnijmachines. De groep bekijkt verdere overnamedossiers in de grafische sector. Dat zei Punch gedelegeerd bestuurder Guido Dumarey in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn op de aankondiging van een joint venture met Stora Enso.

Xeikon, de bouwer van digitale drukpersen en dochter van Punch, heeft met de Finse papierproducent Stora Enso een joint venture gesloten die Stora Enso Digital Solutions heet. Die joint venture levert productlijnen die CD-hoesen drukt, snijdt, vouwt en inpakt. Zo'n lijn bestaat uit een combinatie van de Xeikon 5000 drukpers met vouw-, snij- en inpakmachines van Stora Enso. Stora Enso levert het karton en Xeikon de drukinkt. De machine wordt niet verkocht maar alleen in operationele lease gezet. De joint venture start met 3 mensen.

"We willen volgend jaar 10 van die lijnen verkopen. Het is de bedoeling om in de toekomst tesamen ook lijnen voor de geneesmiddelenindustrie te bouwen", zegt Dumarey. Punch brengt volgend jaar de grafische activiteiten in een aparte entiteit onder die op de Londense Alternative Investment Market gaat noteren. "Dat is een beurs die enkel op institutionele beleggers mikt", zegt Dumarey. Hij wou niet zeggen hoeveel geld hij wou ophalen maar heeft wel al plannen voor de bestemming van het geld.

"We willen in de eerste plaats in het postprintgebeuren (snijden, vouwen) investeren. De meeste snijmachines werken nu vooral via messen maar wij willen lasersnijmachines maken. Die techniek bestaat nu al maar is veel te duur. Wij hebben al een machine operationeel. Het wordt steeds belangrijker in de digitale printmarkt om complete productielijnen te leveren en niet alleen een drukpers. Daarnaast wil Xeikon steeds meer drukmachines via het clickprincipe (soort van operationele lease) in de markt plaatsen, wat kapitaalintensiever is". Ook bij Strobbe en Basysprint, de andere grafische bedrijven, ziet Dumarey heel wat mogelijkheden. Hij zoekt ook verder naar overnames in de grafische markt.

22418383

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud